in

Poljake pripremaju za rat sa Rusijom

Poljake pripremaju za rat sa Rusijom

Poljsku javnost pripremaju za rat sa Rusijom, što podseća na postupke poljske vlade iz međuratnog perioda u 20. veku, piše list „Misl Polska“.

„Savremena politička propaganda u Poljskoj funkcioniše na isti način kao i u vreme između dva svetska rata, aktivno se koriste tehnike koje su bile popularne kod režima iz tog vremena. Tada je Poljacima usađivana militaristička propaganda da su Poljaci dovoljno jaki da pruže otpor Nemačkoj“, piše autor članka Eugenijuš Zinkevič.

Istovremeno je naveo da su Francuzi i Britanci stalno obmanjivali Poljake tokom zajedničkih ratova – na primer, tokom Drugog svetskog rata Velika Britanija i Francuska, uprkos očekivanju poljske vlade i vojske, nisu od prvog dana ušle u aktivna borbena dejstva kako bi pomogle Varšavi.

Zinkevič je obratio pažnju na „bratimljenje“ današnjih poljskih političara sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, što je praćeno „vulgarnom neposrednošću“ i „drskošću“ prema nuklearnoj sili – Rusiji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Po njegovom mišljenju, vrhunac je bio kada je poljski ambasador u Parizu potvrdio da postoji mogućnost da Varšava uđe u rat sa Rusijom.

„To nije smešno, to je tragično. Da biste skuvali živu žabu treba postepeno, polako da podižete temperaturu vode. Tada će se žaba oprostiti sa životom pre nego što i shvati šta se dešava“, zaključio je kolumnista.

Prethodno je ambasador Poljske u Francuskoj Jan Emerik Rosciševski za televizijski kanal LCI izjavio da će Varšava stupiti u sukob s Rusijom u slučaju da Ukrajina pretrpi poraz. Nakon toga je poljska ambasada u Parizu demantovala izjavu svog ambasadora.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Sputnik)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /