in

Puškov sumnja da će SAD uspeti da povuku Indiju u front protiv Rusije

Senator Aleksej Puškov je izjavio da je malo verovatno da će vlasti SAD moći da uvuku Kinu i Indiju u svoju „plafonsku“ politiku ograničavanja cene ruske nafte.

Ranije je zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo rekao da je Indija otvorena za ideju o ograničavanju cene ruske nafte i šalje „ohrabrujuće“ signale na ovaj predlog.

„Povući Kinu i Indiju na njihovu politiku „plafona“ cene ruske nafte je najvažniji zadatak američke administracije. Međutim, malo je verovatno da će to uspeti“, napisao je Puškov na svom Telegram kanalu.

On je napomenuo da učešće Kine u ovoj šemi zajedno sa SAD „na štetu Rusije izgleda neverovatno“. Senator je postavio i pitanje: „Zašto bi Peking jačao SAD i G7 , koji kažu da će se suprotstaviti Kini i da se spremaju za sukob sa njom?“

Puškov smatra da je Indija „malo verovatan kandidat za takvu koaliciju, kako iz političkih tako i iz ekonomskih razloga (potreba za ruskom naftom)“. Rusija je upozorila da neće snabdevati naftom zemlje koje bi podržale uvođenje „takvog plafona“, podsetio je on.

„Malo je verovatno da to ne razumeju u Vašingtonu. Samo se prave da ne razumeju“, dodao je parlamentarac.

Lideri zemalja G7 ( Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan) na samitu 26-28. juna potvrdili su nameru da smanje zavisnost od energenata iz Rusije i provizorno se dogovorili da počnu da ograničavaju cene ruske nafte i gasa.

Početkom jula bilo je predloga da se limit postavi na polovinu sadašnje cene. Kako navodi agencija Blumberg, razgovara se o ciframa od 40-60 dolara.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/