in

Putin će naterati NATO da padne – Ovako će se desiti

Putin će naterati NATO da padne – Ovako će se desiti

Širenje NATO-a postalo je jedno od najvažnijih oruđa SAD za zastrašivanje Rusije. Okružujući zemlju Alijansom koja izgleda nedeljiva i ujedinjena, Vašington želi da nametne svoje interese Moskvi, piše kinesko izdanje „Tencent“.

Ulaskom Finske u vojni blok značajno će se povećati pritisak na Rusku Federaciju, navodi publikacija. Sada će Zapad imati mnogo više mogućnosti u Baltičkom moru, a biće lakše špijunirati i Severnu flotu Ruske Federacije, pošto su to nekada činile trupe NATO-a sa teritorije Norveške.

U međuvremenu, povećana vojna moć „Alijanse“ nije toliko važna, kao što se na prvi pogled čini, kažu kineski stručnjaci. Činjenica je, da će Rusija moći da odvrati agresiju NATO-a konvencionalnim i nuklearnim oružjem, a spoljni pritisak za nju nije veliki problem. Štaviše, širenjem vojnog bloka ruski lider Vladimir Putin, ima više šansi da oduzme SAD podršku koju pruža Alijansa.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Poslovica kaže da moćne tvrđave propadaju iznutra. Što je više država članica NATO-a, to je više političkih i vojnih razlika unutar bloka. Kao što svi znamo, SAD su veliki brat u NATO-u, ali druge članice sa velikim vojnim potencijalom, poput Turske, Francuske, Italije, Španije, Poljske, Grčke itd., imaju svoje lične interese“, piše izdanje.

Jednostavno rečeno, vojni blok je ispunjen učesnicima koji se otvoreno sukobljavaju jedni sa drugima. Turska gradi svoje planove na Bliskom istoku, izazivajući SAD i često ucenjujući Vašington.

Osim toga, turske vlasti izazivaju pravi strah u Grčkoj, koja troši mnogo novca na odbranu ne za rat sa Ruskom Federacijom, već da bi se zaštitila od svog saveznika Turske. U Evropi raste napetost između Nemačke i Poljske, a Francuska se zalaže za veću nezavisnost od Sjedinjenih Država, nudeći stvaranje evropske vojske.

Kineski stručnjaci navode, da je svake godine Vašingtonu sve teže da obuzda svojeglave saveznike, a Moskva to odlično vidi. Prema mišljenju autora, Rusija u pravom trenutku može da počne kampanju cepanja NATO-a, koristeći svoj politički i ekonomski uticaj, lišavajući SAD kontrole nad najvrednijim članicama vojnog bloka.

„Putin bi mogao da usvoji strategiju „razdvojenosti“ protiv NATO-a, dovodeći Tursku u iskušenje da prekine veze sa SAD, primoravajući Makrona da zabije nož Bajdenu u leđa, i gurajući Španiju i Italiju ka još većoj neutralnosti, što će oslabiti borbenu moć NATO-a“, navodi se u publikaciji.

Već sada možemo sa sigurnošću reći, da većina evropskih zemalja – članica NATO-a neće stati rame uz rame sa Sjedinjenim Državama, ako započnu otvoreni rat sa Rusijom. Eksperti „Tencent-a“ su uvereni, da je proširenje Alijanse dodalo još jednu zemlju, u red onih, koja će izdati vojni savez sa SAD.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /