in

Putin će poslati tri važne poruke Zapadu u vežbama sa Kinom

Ruski predsednik Vladimir Putina poslaće tri važne poruke Zapadu na vojnoj vežbi Vostok 2022. Italijanski analitičar Federiko Đulijani izneo je ove zaključke za InsideOver.

U Rusiji su počele velike vojne vežbe „Vostok-2022“ u kojima su, zajedno sa ruskom vojskom, uključena vojska iz Indije, Kine i niza drugih zemalja.

Planirano je da događaju prisustvuje predsednik Rusije Vladimir Putin. Prema rečima Federika Đulijanija, obim manevara koji su u toku pokazuje spremnost Kremlja da pošalje tri važne poruke Zapadu.

Šta stoji iza zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Kine? – pita se analitičar italijanskog izdanja.

On kaže da Vladimir Putin namerava da pošalje nekoliko poruka Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima kroz vežbe Vostok 2022. Reč je o najmanje tri važne poruke koje će biti prenete Zapadu.

Prvo će Rusija održati demonstraciju svoje vojne moći pred čitavom svetskom zajednicom. Ona će pokazati da joj nije problem da istovremeno sprovodi specijalnu operaciju u Ukrajini i izvodi velike vojne vežbe u kojima učestvuje 50.000 vojnika.

Drugo, ruski predsednik će tako obavestiti svoje protivnike da je njegova zemlja spremna da brani svoje granice na istoku. Vežbu treba posmatrati u svetlu razvoja događaja u azijsko-pacifičkom regionu, posebno u kontekstu krize na Tajvanu. Moskva pokazuje svoju spremnost da igra važnu ulogu u regionu i sposobnost da odgovori na pretnje iz ovog pravca.

„Ovim vežbama Moskva namerava da pokaže svojim rivalima cenu hipotetičkog napada na Rusiju“, rekao je Federiko Đulijani.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Putin želi da jasno stavi do znanja Vašingtonu i Briselu da Rusija uopšte nije izolovana i da su mnoge zemlje spremne da sarađuju i održavaju različite vrste odnosa sa Kremljom, kao što su tako važne sile poput Indije i Kine.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/