in

Rusi su prvi načeli dolar – Svet je shvatio da je vreme da se napusti tako rizično bogatstvo

Rusi su prvi načeli dolar – Svet je shvatio da je vreme da se napusti tako rizično bogatstvo

Mnoge zemlje sveta počele su da rasprodaju američke dolare, gledajući Rusiju, protiv koje su SAD uvele finansijske sankcije, pišu kineski novinari.

Nakon početka svetske finansijske krize 2008. godine, neke države su počele da pokušavaju da smanje svoju zavisnost od američke valute. Međutim, dedolarizacija nikada nije imala takvu popularnost u svetu kao danas. Prema kineskim analitičarima, hegemonija američkog dolara je počela da se ruši, prenosi Global Times.

„Kina i Brazil su nedavno postigli sporazum o trgovini sopstvenim valutama, napuštajući američki dolar kao posrednika“, navode kineski autori.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Analitičari Global Times-a konstatovali su da se čak i Indija, koju američki političari smatraju svojim partnerom, takođe ohladila u odnosu na američki dolar. Nju Delhi je govorio o planovima za korišćenje rupija u trgovinskim sporazumima sa Malezijom.

Ne zaostaje ni Kina, koja je završila prvu kupovinu tečnog prirodnog gasa u juanima od francuske kompanije Total Energies. Mnogi stručnjaci predviđaju da će ideja o napuštanju dolara i dalje privlačiti pristalice.

„Globalna dedolarizacija dobija na zamahu. Tokom protekle dve decenije, SAD su dosledno zloupotrebljavale dolar kao međunarodnu rezervnu valutu, na štetu drugih valuta i ekonomija. Kako se svet kreće ka multipolarnosti, a Sjedinjene Države više nisu najveća svetska trgovinska ekonomija, hegemonija dolara će se postepeno rušiti, što se čini neizbežnim trendom“, rekao je Dong Dengsin, direktor Instituta za finansije i Hartije od vrednosti u Vuhanu.

Ukrajinski sukob, kao i niz drugih geopolitičkih preokreta, naterali su mnoge zemlje da preispitaju svoj odnos prema Sjedinjenim Državama. Ali najviše od svega, Rusija je snizila nivo poverenja u američku valutu.

Upravo je ona izazvala tako nasilnu dedolarizaciju. Nakon što su SAD uvele finansijske sankcije protiv Rusije, svi su videli da nije bezbedno čuvati štednju u dolarima. Svetska zajednica je shvatila da je vreme da se napusti tako rizično bogatstvo.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /