in

Rusija neće dozvoliti raspoređivanje tzv.mirovnjaka na teritoriji Ukrajine

Rusija neće dozvoliti raspoređivanje tzv.mirovnjaka na teritoriji Ukrajine

Iza najave da zemlje EU uskoro planiraju da pokrenu temu raspoređivanja tzv. mirovnih snaga na teritoriju Ukrajine, po oceni ruskih vojnih eksperata, krije se želja da se tamo pošalju trupe NATO da se bore na strani ukrajinskih oružanih snaga.

Ruski eksperti smatraju da zemlje EU i NATO razmatraju sve moguće scenarije uz pomoć kojih se nadaju da će preokrenuti vojnu situaciju u Ukrajini u korist snaga kijevskog režima. Međutim, kako ističu, Rusija neće dozvoliti raspoređivanje tzv.mirovnjaka na teritoriji Ukrajine iz jednog razloga: Moskva ne želi da se u Ukrajini ponovi jugoslovenski scenario.

Kako je izjavio premijer Mađarske Viktor Orban, države EU uskoro planiraju da razgovaraju na temu koju su ranije izbegavale.

„Blizu smo odluke da u razgovorima sa evropskim liderima bude legitimno i prihvaćeno pitanje da li zemlje članice EU mogu u nekom obliku poslati vojsku mirovnog karaktera u Ukrajinu ili je bolje da je ne šalju. Blizu smo ovoj granici koju ranije nismo mogli da pređemo“, izjavio je mađarski premijer.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Tzv. mirovnjaci – trupe zemalja NATO

Međutim, kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, evropske zemlje nemaju pravo da tek tako pošalju tzv. mirovnjake na teritoriju Ukrajine.

„Za slanje mirovnih snaga, koje bi delovale u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, daje zeleno svetlo isključivo Savet bezbednosti UN. Odnosno, mirovnjaci ne mogu dobiti legitimitet na drugi način. I ovi koje evropske zemlje žele da pošalju su nelegitimni. Međutim, EU sada pokušava da preuzme funkcije Ujedinjenih nacija. Ova akcija evropskih zemalja nije po pravilima međunarodnog prava, nego po onim koje su oni smislili“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Osim što za raspoređivanje mirovnjaka treba da da zeleno svetlo Savet bezbednosti UN, mirovnjaci se, prema rečima Leonkova, šalju na teritoriju neke zemlje tek nakon postizanja mirovnog sporazuma između strana koje vode borbena dejstva.

„Strane moraju da postignu sporazum o prekidu vatre. Odnosno, treba da zaključe neku vrstu primirja za pregovaračkim stolom. A tek onda se šalju mirovnjaci da osiguraju da se to primirje poštuje. Ovo što sada predlaže Evropa, to je čista dalja eskalacija sukoba jer borbena dejstva nisu prestala, a oni žele da dovedu tzv. snage mirovnog karaktera. Ovo je suprotno svim međunarodnim zakonima koje su usvojile Ujedinjene nacije“, konstatuje naš sagovornik.

Što se tiče ovih tzv.mirovnjaka, prema rečima Leonkova, oni u stvari predstavljaju trupe zemalja NATO.

„U Ukrajini je situacija katastrofalna za zemlje Evrope i one države koje finansiraju režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Uprkos ogromnoj količini vojne pomoći, kao i činjenici da se na teritoriji ove zemlje bori veliki broj stranih plaćenika, Kijev nije u stanju da zaustavi napredovanje ruske vojske čiji je cilj oslobađanje države od ukrajinskih nacista. A da bi se sukob nastavio oni su smislili ovaj potez sa tzv. mirovnjnacima. Ne isključuje se mogućnost se pod tzv. mirovnjacima ne podrazumeva poljska vojska, vojska balitčkih zemalja…“, objašnjava stručnjak.

Rusija neće dozvoliti ponavljanje jugoslovenskog scenarija

Prema rečima Leonkova, tema o tzv.mirovnjacima pokretana je i tokom ukrajinskog sukoba iz 2014.godine.

„Zapad je želeo da dovede tzv. mirovnjake da stanu na granicu između Rusije i Ukrajine i potpuno izoluju Donbas, odnosno Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku. Međutim, Rusija se uvek protivila iz razloga što je ovo ponavljanje onih scenarija koji su bili, na primer, u Jugoslaviji. Na njenu teritoriju ušao je kontingent NATO-a pod maskama mirovnjaka. I tamo se dogodio genocid nad srpskim narodom.

Sve je to bilo pod okriljem tzv. mirovnjaka. Rusija je, nažalost, tada bila veoma oslabljena. I nije mogla da reaguje. Ali, sada je ruska država u stanju da to uradi. Zato neće dozvoliti da se ponovi scenario kakav se dogodio na teritoriji Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine ili Hrvatske. Dakle, tzv. mirovnjaka u Ukrajini neće biti“, naglašava sagovornik Sputnjika.

Na pitanje šta ako se ipak desi da tzv. mirovnjaci uđu na teritoriju Ukrajine, Leonkov ističe da će ih Rusija smatrati vojnom silom koju mora uništiti.

„Ako se desi da NATO trupe uđu na teritoriju Ukrajine, Rusija će ih smatrati vojnom silom. I peti član Vašingtonskog sporazuma NATO-a ovde neće važiti. Međutim, ne isključuje se mogućnost da Rusija neće staviti veto na moguću odluku Saveta bezbednosti UN, odnosno na rezoluciju koju će najverovatnije predložiti SAD i Velika Britanija. Na teritoriji Ukrajine ne sme biti tzv.mirovnjaka dok se ne završi specijalna vojna operacija“, izričit je ovaj stručnjak.

Povodom najave razmatranja mogućnosti da se u Ukrajini rasporede mirovne snage EU, oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ako je reč o nekim ozbiljnim pregovorima, onda je to potencijalno izuzetno opasna diskusija. Znate da se slične snage u svetskoj praksi, po pravilu, primenjuju uz saglasnost obe strane, u datom slučaju to je veoma opasna tema“, izjavio je Peskov.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Nikolina Tesla (Sputnik)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /