in

Rusiji držanje Krima nije dovoljno za pariranje SAD u Rumuniji, mora imati i Odesu i Izmail

Rusiji držanje Krima nije dovoljno za pariranje SAD u Rumuniji, mora imati i Odesu i Izmail

Vašington ne prestaje da presinguje Kijev da započne obećavanu i najavljivanu „prolećnu kontraofanzivu“.

Stalni predstavnik SAD u NATO, Džulijan Smit, izjavila je u Pentagonu u Stejt departmanu očekuju da ukrajinska armija započne taj kontraudar „u narednim nedeljama“.

Ovako je nastupila uoči novog briselskog okupljanja ministara spoljnih poslova zemalja NATO (4-5. aprila).

Prisustvovaće i ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov koji je poljskom listu Wyborcza rekao da se „aktivno pripremaju za kontraofanzivu“ ukrajinske jedinice koje su za nju odabrane.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Čak je naveo da će „sve početi“ čim se „prosuši stepa“.

Još je ponovio da će cilj „kontraudara“ biti „izbijanje na Azovsko more“ sa „presecanjem kopnenoog koridora za Krim“.

Portparol ukrajinske vojne avijacije, Jurij Ignat, sa ponosom je objavio da njegova zemlja sada ima – spremne i za kontraofanzivu i za dalje borbe – tri brigade lovaca MiG-29 , odnosno – 72 takva aviona.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško poručui je Kijevu i njegovim zapadnim sponzorima da će novodobijeni MiG-29 ubrzo poboljšati statistiku oborenih aviona u ukrajinskom ratu.

Moskovski vojni ekspert Konstantin Sivkov smatra da komanda ukrajinskim garnizonima u Bahmutu i Avdejevki da napuste položaje može neposredno prethoditi „kontraudaru“ na kojem insistiraju Amerikanci.

On ukazuje da ukrajinske snage drže samo 15 odsto Bahmuta a da u tom delu grada i zapadno od njega drže oko 10.000 vojnika.

Svikov smatra da će Ukrajinci – gde god napali – pokušati prodor manjim grupama između ruskih utvrđenih tačaka.

Izraleski vojni analitičar Jakov Kedmi, koji je rukovodio i obaveštajnom službom svoje zemlje Nativ, uveren je da će ukrajinska kontraofanziva biti neuspešna, a da će za njom uslediti ruski kontraudar. Sa mnogo većim snagama nego je dosad bilo angažovano i na najudarnijim delovima fronta.

Kedmi smatra da će Moskva ići na zauzimanje cele teritorije istočno od Dnjepa i cele crnomorske obale koju je dosad držala Ukrajina. I to kratko objašnjava ovako:

„Držanje Krima nije dovoljan odgovor na prisustvo Amerikanaca u Rusmuniji. To su samo uzimanje cele crnomorske obale sa Odesom i Izmailom na ušću Dunava“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Fakti)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /