in

Ruski ekspert: Makron i fon der Lajen idu u Peking

Ruski ekspert: Makron i fon der Lajen idu u Peking

Kako će se završiti posete Kini šefa Evropske komisije i predsednika Francuske, prognozirao je politički analitičar Jurij Kot na radiju Sputnjik.

Kina je spremna da razgovara sa Evropskom unijom o političkom rešavanju ukrajinske krize i nada se da će EU pokazati „stratešku nezavisnost i političku mudrost“, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala Peking da odigra „konstruktivnu“ ulogu u mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini.

Mao Ning je napomenula da Kina nije strana u ukrajinskoj krizi i da se aktivno zalaže za mirno rešenje sukoba.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetiće Kinu od 5. do 7. aprila. Istih dana zakazana je državna poseta Kini francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Francuski lider je ranije izrazio želju Pariza i Berlina da „angažuju Kinu” u vršenju pritiska na Rusiju „da zaustavi sukob” u Ukrajini.

Politikolog, dekan Fakulteta za medijske komunikacije Moskovskog državnog instituta za kinematografiju Jurij Kot u eteru radija Sputnjik izrazio je sumnju da su gosti iz Evrope spremni za ravnopravan dijalog sa Kinom i Rusijom.

„Mislim da Evropa, nažalost, još nije spremna da se ravnopravno nosi sa nama, sa Kinom, sa Indijom. Pre ili kasnije će doći do ovoga. Zato što su sami sebi postavili blokadu, govoreći da su blokiraju Rusiju“.

„Tada su, po nalogu Vašingtona, počeli da pokazuju destruktivan stav prema Kini, odsecajući sebi sve više mogućnosti. I kao rezultat toga, sami sebe kucaju u glavu“, smatra politikolog.
Evropski pokušaji pritiska na Peking osuđeni su na propast“, siguran je on.

„Makron i fon der Lajen će doći pokušaju sa ucenama Kine. Još nisu shvatili u kakvu su bajku upali i zarobljeni su sopstvenim iluzijama i zarobljeni svojom imaginarnom veličinom“.

„Ne razumeju da je neophodno da menjaju retoriku, menjaju pristupe, ne razumeju da se svet promenio, i zamrznuti su u prošlosti… Mislim da će za tri dana shvatiti da je sve to besmisleno i otići“, zaključio je Jurij Kot.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /