in

Ruski ekspert o tri scenarija koji uskoro čekaju Rusiju

Viši američki senator, republikanac Lindzi Grem, rekao je da bi upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini bila napad na NATO. Politikolog i amerikanista, Dmitrij Drobnicki, prokomentarisao je Grejemovu izjavu.

Kako je objasnio Drobnicki, Lindzi Grejem je agresivan konzervativni političar. Ova osoba nije „prećutni glasnogovornik” Bele kuće, i njegove reči ne treba shvatiti kao neku vrstu tajne aluzije SAD na Rusku Federaciju.

„Grejem je bio veliki prijatelj pokojnog Mekejna. On je „jastreb“ koji govori najteže stvari, ali mnogi u kongresu na njega gledaju kao na budalu“, rekao je amerikanista.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema mišljenju politikologa, ako posmatramo srednjoročnu perspektivu, stvari ne idu dobro za Sjedinjene Države, i Vašington to razume. Kongres je drugačije reagovao na trenutnu situaciju.

„Dok jedna grupa američkih političara zagovara povlačenje iz Evrope ka Indo-pacifičkom regionu i AUKUS-u, druga gura Belu kuću da raspali moćnu vatru na vratima Rusije, pre nego što se povuče, a treća odbija da se povuče. Lindzi Grejem je upravo iz ovog drugog “, objasnio je stručnjak.

„Javnost mora razumeti, da se svi američki političari koji izazivaju eskalaciju, oslanjaju isključivo na to, da mediji prvo naduvaju nuklearnu pretnju u istočnoj Evropi“, primetio je Drobnicki.

Ovo je veoma slično onome, kako su Sjedinjene Države svojevremeno govorile o Siriji, i optužile legitimnog predsednika Bašara el Asada, da navodno planira da upotrebi hemijsko oružje. Posle lažnih optužbi, SAD su zapretile udarom na Damask. Sada Amerikanci rade potpuno istu stvar.

„Sve se to može pratiti. Prvo se ubace informacije u informativno polje, zatim ih Zelenski ponavlja, zapadni mediji to objavljuju i počinju da postavljaju pitanja Bajdenu, koji, naravno, govori o odlučnom odgovoru Rusije. Nakon svega ovoga, najavljuju se pojedinci poput Lindzi Grejem, koji predlaže da se sve ovo smatra napadom na NATO“, rekao je analitičar.

Prema mišljenju amerikaniste, SAD će igrati na nuklearnu kartu protiv Ruske Federacije, ako uspesi ruskih i savezničkih snaga na jugoistoku Ukrajine budu izuzetno veliki.

Međutim, ni tada se Zapad neće mešati u sam sukob, već će samo objaviti da je Rusija navodno upotrebila nuklearno oružje. Naravno, niko u zapadnim zemljama neće shvatiti koliko će takve optužbe biti istinite.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte