in

Sabotaža severnog toka postaće politička katastrofa za Bajdena

Sabotaža severnog toka postaće politička katastrofa za Bajdena

Simor Herš smatra da postoji razlika između onoga što misli američka obaveštajna zajednica i onoga što radi Bela kuća

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš, smatra da je neminovno da aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden doživi političku katastrofu zbog napada na gasovode Severni tok.

Novinar je istakao da se ekonomska situacija u Nemačkoj pogoršava, te da, pošto je izgubila ruski gas, nemačku industriju čeka „veoma loša sledeća godina“.

„Biće loše, i to će pasti na Bajdenova pleća. Mislim da će do sredine ove godine to postati politička katastrofa za njega“, rekao je Herš u intervjuu za portal „Postil“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Herš je istakao da se američki predsednik se pribojava nemačke nezavisnosti, dok Vašington već „pet generacija“ strahuje da će ruski energetski resursi postati političko oružje.

Međutim, prema Heršovom mišljenju, ono što se dogodilo neće uništiti nemačko-američke odnose, iako su oni „zatrovani“ na zvaničnom nivou.

On smatra da postoji razlika između onoga što misli američka obaveštajna zajednica i onoga što radi Bela kuća.

„Mislim da niko ne podržava konstantno vikanje Bele kuće na Rusiju i Kinu i stalno preuveličavanje onoga što se dešava u ratu, i u vezi s tim postoji znatna razlika u mišljenju predsednika i državnog sekretara Tonija Blinkena“, naveo je Herš.

Govoreći o dizanju „Severnog toka“ u vazduh, Herš je podsetio na učešće Norveške u terorističkom napadu i nazvao je „malim psom-ljubimcem“ Sjedinjenih Država.

Eksplozije na Severnom toku dogodile su se 26. septembra prošle godine. Simor Herš objavio je 8. februara svoju istragu o eksplozijama u kojoj je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod ruskih gasovoda u junu 2022. godine podmetnuli američki ronioci, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.

Nemačka, Danska i Švedska, koje sprovode istragu o eksploziji nisu isključile mogućnost ciljane sabotaže.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je eksplozija na gasovodu očigledan teroristički akt.

Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak za čin međunarodnog terorizma.

Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski nacrt rezolucije kojim se Generalni sekretar poziva da formira međunarodnu komisiju za istragu okolnosti sabotaže Severnog toka.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /