in

SAD zabrinute zbog Putinovog „nuklearnog šaha“

SAD zabrinute zbog Putinovog „nuklearnog šaha“

Ruska partija „nuklearnog šaha“ izazvala je strah u SAD. O tome piše analitičar američkog izdanja „Politico“, Keli Gariti.

Moskva i Minsk su se dogovorili, da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, a izgradnja skladišta za njih biće završena do 1. jula, kako je najavio ruski predsednik Vladimir Putin. Ta vest je odmah postala jedna od najzastupljenijih u svetu, a posebno u Sjedinjenim Državama.

Ruska nuklearna šahovska partija je zabrinjavajuća, kažu američki zvaničnici.

U početku je portparol Pentagona, Džon Kirbi, pokušao da izgladi stvari, i rekao da Vašington ne vidi znake da se Putinovo obećanje, da će prebaciti nuklearno oružje u Belorusiju, već ostvarilo. Međutim, drugi američki zvaničnici ne dele Kirbijev smiren ton.

Tako je kongresmen, Majk Galager, rekao, da su reči ruskog lidera nešto zbog čega treba da brine. Istovremeno je pozvao da se ne prestane sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini. Sličan stav izneo je Majkl Mekol, predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, objašnjavajući da tenzije između Sjedinjenih Država i Rusije opasno rastu.

Drugi čak tvrde, da Putinove reči igraju ključnu ulogu za nacionalnu bezbednost SAD.

Senator Mark Vorner nazvao je Putina „opasnim čovekom“, i rekao da „pretnja“ pokazuje potrebu da američki lideri – i oni koji se bore za liderstvo – smatraju da je to od vitalnog značaja za interese SAD.

Štaviše, Vorner je upozorio, da ako SAD sada odustanu od Ukrajine i smanje vojnu pomoć, svi rivali Vašingtona će to videti i krenuti u akciju. Ovo se posebno odnosi na akcije Kine protiv Tajvana.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /