in

U potpunosti se slažem sa Makronom – Amerikanci da povuku nuklearno oružje iz Evrope

U potpunosti se slažem sa Makronom – Amerikanci da povuku nuklearno oružje iz Evrope

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko složio se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da nuklearne sile treba da povuku svoj arsenal iz trećih država.

„Generalno, ja sam radikalan u tom pogledu. Smatram da nuklearno oružje treba kroz neko vreme skupiti na jedno mesto i uništi“, rekao je on televiziji „Rusija 1“.

Lukašenko je istakao da se slaže sa rečima francuskog predsednika Emanuela Makrona o neprihvatljivosti da jedna zemlja drži nuklearno oružje na teritoriji druge.

„Slažem se sa njim. Zato je neophodno da Amerikanci povuku svo nuklearno oružje iz pet-šest zemalja u kojima je raspoređeno. To je poenta“, rekao je Lukašenko.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron nakon sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom izjavio je da se Francuska protivi raspoređivanju nuklearnog oružja van teritorije zemlje koja ga poseduje.

„Francuska deli želju Kine o tome da nuklearno oružje treba da bude isključeno iz tog sukoba (u Ukrajini). To podrazumeva poštovanje međunarodnih sporazuma u toj sferi. Takođe, nuklearno oružje ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude raspoređeno van zemalja koje ga poseduju, posebno u Evropi“, rekao je francuski lider.

SAD drže 100 komada taktičkog nuklearnog oružja u šest baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

(Sputnik)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /