in

Ukrajina nabavlja dronove sa hemijskim raspršivačima

„Bespilotne letelice Bayraktar, koje je Ukrajina zatražila da budu opremljene uređajem za raspršivanje hemikalija, predstavljaju pretnju po Rusiju“, izjavio je general-potpukovnik Igor Kirilov, načelnik snaga za hemijsku, biološku, i zaštitu od zračenja.

„Na raspolaganju nam je potvrda zahteva Ukrajine turskom proizvođaču bespilotnih letelica Bayraktar ​​od 15. decembra 2021. godine, o mogućnosti opremanja ove bespilotne letelice sistemima i mehanizmima za raspršivanje aerosola, kapaciteta većeg od 20 litara.“ otkrio je Kirilov.

On je istakao da SAD aktivno razvijaju i patentiraju tehnička sredstva, za isporuku biološkog oružja na bazi dronova. To je, posebno, upotreba zaraženih insekata. S obzirom na ovo, Ministarstvo odbrane je izuzetno zabrinuto zbog interesovanja Kijeva za nabavku ovakvih dronova.

Kirilov je precizirao da ovi dronovi imaju domet leta do 300 kilometara. Ako budu opremljeni uređajem za prskanje hemikalija, dronovi će stvoriti realnu pretnju masovne upotrebe biološkog oružja u Rusiji.

Od kraja 2021. Ukrajina je već započela sopstvenu proizvodnju ovog drona po dogovoru sa Ankarom. Detalji nisu objavljeni.

Prošlog meseca je ukrajinski ambasador u Turskoj rekao, da će Bayraktar ​​u ovoj zemlji izgraditi fabriku za proizvodnju istoimenih dronova. Prema njegovim rečima, kompanija je navodno već uknjižila i kupila zemljište.

Pres-sekretar predsednika Rusije, Dmitrij Peskov, je zauzvrat rekao da će, ako se u Ukrajini pojavi proizvodnja turskih dronova, ona potpasti pod demilitarizaciju.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/