in

Vojnik Ukrajine ispričao kako strani plaćenici oduzimaju oružje ukrajinskoj vojsci

Vojnik 54. brigade ukrajinske armije Maksim Dvorničenko, koji je zarobljen od strane Luganske Narodne Republike, ispričao je kako stranci oduzimaju oružje koje isporučuje Zapad.

„Učestvovali smo u istovaru zapadnog naoružanja, izgledalo je kao da je oštećeno 70 odsto. Takođe, dolazili su ljudi u uniformama, neki su govorili engleski, neki litvanski, negde su nosili ovo oružje. Utovarili su u kola šta im je trebalo,“ rekao je vojnik.

Dvorničenko je precizirao da su švedsko-britanske prenosive protivtenkovske vođene rakete i bacači granata „Matador“ NLAV uglavnom uzimani od Ukrajinaca.

Na sva pitanja vojnika komandanti su odgovarali da se to njih ne tiče. Vojnik je objasnio da je zaplenjeno oružje preprodato, dok preostalo oružje niko nije znao da upotrebi.

Moskva je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, svaki teret koji sadrži vojnu pomoć za Kijev će postati legitimna meta ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov je primetio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu pregovora sa Ukrajinom i da će imati negativan efekat.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/