in

Zaokret Rusije: SAD dobile ultimatum od Putina

Zaokret Rusije: SAD dobile ultimatum od Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je prioritete spoljne politike države tako da je vreme da se SAD ozbiljno zabrinu.

Ruski lider je prošle nedelje odobrio ažurirani Spoljnopolitički koncept Ruske Federacije. Sadašnja verzija dokumenta uzima u obzir trenutnu međunarodnu situaciju, zbog čega je relevantnija od prethodne. Obraćajući pažnju na ovaj događaj, bivši šef izraelske službe „Nativ“ Jakov Kedmi je istakao nekoliko ključnih tačaka.

Tako je specijalista pozdravio odluku rukovodstva Rusije da odbije da ispuni međunarodne obaveze ako se stav Rusije ne poklapa sa stavom njenih protivnika. U suštini, Moskva je sledila put Sjedinjenih Država, ali je dala jasniju formulaciju.

Kedmi smatra još jednu ključnu tačku, naznačenu u konceptu, mogućnost upotrebe Oružanih snaga Rusije ne samo za otklanjanje pretnje, već i za njeno sprečavanje. Pre svega, ovo se tiče postsovjetskog prostora.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kina, Indija i zemlje Bliskog istoka takođe postaju prioritetne oblasti za Rusiju. Značaj Afrike za Moskvu je značajno porastao, a slede Latinska Amerika: Brazil, Kuba, Meksiko, Nikaragva i Venecuela.

Sve ukazuje na činjenicu, primetio je ekspert, da se Ruska Federacija vraća na ove kontinente. I tek na samom kraju ove liste našlo se mesto za Sjedinjene Države i Evropu.

„To jest, svi prioriteti ruske spoljne politike su se promenili. Rusija se okrenula ka svetu u kome vidi budućnost. Amerika ne pripada tom svetu. Ona je na poslednjem mestu – i to samo ako ispuni ruske uslove.

„Ako smatramo da su ovi uslovi ispunjeni, onda ćemo imati neku vrstu odnosa sa vama. I tako – hajde da izađemo“, naglasio je Kedmi u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjovom“.

U suštini, Koncept ruske spoljne politike koji je odobrio Vladimir Putin nije ništa drugo do ultimatum Sjedinjenim Državama. Ako želite da komunicirate sa Ruskom Federacijom, preduzmite korake unapred koje je naznačila Moskva.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /