in

“Историјски успех српске атлетике” – ЈМУ Радио-телевизија Војводине

Јевросимовић је на конференцији за новинаре поводом освајања 16 медаља у атлетици на великим међународним такмичењима у 2022. години, истакао да су те медаље “производ домаће памети” и да су оне велико изненађење за нацију, али не и за људе из САС.

Савезни селектор Един Зуковић рекао је да је ово изванредна сезона за атлетику у Србији и да су атлетичари и атлетичарке направиле сензацију.

Освајач сребрне медаље на Европском првенству у Минхену и златне медаље на Медитеранским играма у Орану Армин Синанчевић истакао је да је имао сјајну сезону.

Нагласио је да га изузетно поносним чини што је оборио рекорд Медитеранских игара стар више од 20 година, а да је у Михнену остварио свој сан освајањем другог места.

Освајачица златне медаље у скоку у даљ на Европском првенству у Минхену Ивана Вулета изјавила је да је јасно да долази до смене генерација и да долазе млађи и бољи, и да то треба да нас радује.

Додала је да сви увек причају о резултатима док се мало прича о проблемима и ономе кроз шта пролазе спортисти, пре свега када су у питању психолошке припреме, што је и битније од резултата.

Навела је да је она почела да осваја медаље још у најмлађим категоријама и истакла да је обавеза спортских радника, родитеља, клубова и медија да деца остану деца, да спорт треба да остане примарна ствар, а да ће резултати доћи.

Ивана Шпановић Вулета освојила је злато на ЕП у Минхену (уз светсмо дворанско злато у Београду), Ангелина Топић три медаље (злато на јуниорском ЕП, бронзу на јуниорском СП и бронзу на сениорском ЕП), Адриана Вилагош три (злато на јуниорском СП, Медитеранским играма и сребро на сениорском ЕП), Армин Синанчевић две (злато на Медитеранским играма и сребро на ЕП), Асмир Колашинац сребро на МИ, Лазар Анић такође сребро, а Милица Гардашевић злато, док су на Европском фестивалу младих освојене две медаље – Маша Рајић на 800 метара злато, Николима Пејатовић сребро у слоку у вис.

Теодора Боберић у троскоку била је друга на шампионату Европе за јуниоре у троскоку, а Наталија Драгојевић трећа.

Вулета: Желим да победом у Цириху ставим тачку на сезону

Српска атлетичарка Ивана Вулета изјавила је да би ова сезона за њу могла да буде најуспешнија у каријери.

“Наш циљ за ову годину је првенствено била одбрана титуле на СП у Београду. Све је то прошло глатко и сасвим очекивано с обзиром да је било на домаћем терену. Неопходно је било само да наставимо до лета са тим успесима. Ова сезона прети да буде најуспешнија у мојој каријери. Освојила сам две златне медаље скоковима од преко седам метара. Чекам само финални митинг Дијамантске лиге наредне недеље у Цириху да ставим тачку на ову годину”, изјавила је Вулета за “Танјуг”.

Она је најавила да ће покушати да победи у Цириху.

“Идем на злато у финалу. Тамо ћу наступити растерећена и желим да победом ставим тачку на ову сезону”, додала је Вулета.

Најбољу српску атлетичарку наредне године очекују два такмичења.

“Следећа година је посебно интересантна због чињенице да ће два велика такмичења бити релативно близу и да нећу много путовати. ЕП у дворани биће одржано у Истанбулу, док ће Будимпешта бити домаћин СП на отвореном. Чекам да се заврши сезона па ћу онда правити планове”, истакла је српска атлетичарка.

Олимпијске игре у Паризу биће одржане 2024. године.

“Париз увек стоји као опција, с обзиром да је тек за две године. Немам више 20 година, тако да више ствари морају да буду укључене да бих могла да наступим. Тело се не понаша исто и све док осећам лагодност да радим, без болова и повреда, ту сам. У принципу одавно више ништа не морам и све ово што радим и чему тежим то су нека моја мала лична задовољства. Долази до смене генерације и ја сам срећна због тога. То је била идеја са челницима Српског атлетског савеза. Идеја је била да стварамо атлетику да траје. И тренери су се показали да могу дугорочно да праве планове. То је некако најбитније. И када одлучим да се повучем да се то не осети и да се успеси пренесу на неког другог. То је заједнички успех”, рекла је Ивана Вулета.