in

Маљковић: Представићемо се на СП у што бољем светлу

“Ништа не мењамо, припремамо се у потпуном миру, посебно ове године када крећемо из почетка. Почетак је тежак из два разлога Тако је било и 2011, када сам ја постављена на ово место, па смо исто кренули од тотално једне нове приче за женску кошарку у Србији. Тада смо имали играчице које су играле у веома добрим клубовима, имали смо базу у Партизану и ми смо тако ушли у причу која нас је довела до успеха женске кошаркашке репрезентације. Ове године имамо исту ствар, почетак као 2011. године, али сада имамо једно потпуно неискуство, децу, младе девојчице, које немају никакво искуство у најјачем такмичењу. Следи једно васпитавање генерације на терену и ван њега. Нити мени, нити њима треба било каква врста алибија”, рекла је селекторка Србије, пренео је званични сајт Кошаркашког савеза Србије (КС С).

Каже да је свесно ушла у ову причу са жељом да са српском децом направи нешто у годинама које долазе.

“Радује чињеница да смо у свим млађим категоријама у А дивизијама. Надам се да ћемо наредним година направити оно што смо и раније правили, а то су играчице које се су са успехом представљале Србију”, навела је она.

Маљковићева је истакла да је радује елан и радна енергија наших кошаркашица.

“Колико год ми на том СП не можемо да се такмичимо, где треба да играмо са најбољим играчицама света, то је нереално и није интелигентно помињати било шта за СП. Оно што је испред нас јесте да довршимо припреме на Златибору, да наставимо да радимо и напредујемо”, додала је она.

За Србију на СП неће играти Ана Дабовић и Александра Црвендакић.

“То су две грачице које су биле позване. Ана Дабовић је била у јуну, имала је тешку сезону, после се тога се и удала. То су приватне ствари које су позитивне. Уз фер договор – она није спремна, не осећа се добро да може све да пружи репрезентацији, као што је пружала у претходном периоду. Код Александре Црвендакић је ситуација другачија. Она је требало да буде лидер ове генерације. Александра је дефинитвно лидер овог тима, али нажалост, она је имала проблеме у току сезоне у Лиону. Њено је стање са коленима је под знаком питања. Наш медицински тим и доста људи са стране, а консултовали смо све могуће лекаре из других спортова и болница, процењује да не може у овом тренутку ништа да уради”, рекла је Маљковићева.

Каже и да Драгана Станковић има доста проблема пошто се повредила у фебруару.

“Имала је тешку сезону, она је ту за сада, али није то то. То је потенцијални проблем”, додала је она.

Кошаркашице Србије ће после припрема на Златибору одиграти у Београду три контролне утакмице са Порториком и Кином, а потом ће у Истанбулу имати два припремна меча.

Србија ће на СП играти у групи против Јапана, Канаде, Аустралије, Француске и Малија.

Марина Маљковић је одговорила на питање да ли ће да жртвује СП зарад стварања тима и ЕП, које следи наредне године.

“Не могу тако да се изразим, јер ја сам такмичар у глави. Ја то не умем, нисам талентована за тако нешто… Ми смо у фебруару још то почели, са здравом Драганом и Александром. И те све младе нове донеле су нешто ново и лепо – успеле су да се квалификују за СП. То је тада било у равни чуда, али чуда се не дешавају сваки дан. Ми ћемо на СП покушати да се представимо у што бољем светлу са свим проблемима које имамо. Покушаћемо против екипа, које су јако добре и које су дуго на окупу, да одиграмо што боље можемо у датом тренутку”, закључила је Маљковићева.