in

Одржана комеморација легендарном голману Милутину Шошкићу

Поред председника Фудбалског клуба Партизан Милорада Вучелића и генералног секретара ЈСД Партизан Милана Обућине, од легендарног Шолета се опростио и заменик председника Фудбалског савеза Србије (ФСС) Ненад Бјековић.

“Човек чије име за живота постане синоним за професију којом се бавио, заслужује место међу бесмртнима. За мене лично, био си више од голмана. Био си ми пре свега идол, фудбалска величина која је у великој мери усмерила моју играчку и тренерску каријеру. Заволео сам фудбал захваљујући феноменалној генерацији југословенске репрезентације која је са тобом на челу задивила Европу и свет 1960. године. Победа против Француске усред Париза, за сребрну медаљу на ЕП, а недуго затим и тријумфалан поход до златног одличја на Олимпијским играма у Риму. За све анале и фудбалску антологију”, рекао је Бјековић, пренео је званични сајт ФСС.

Он је истакао да се дивио чувеној генерацији “Партизанових беба”, која је стигла до финала Купа шампиона 1966. године.

“Не постоји фудбалер из те генерације црно-белих који ми није рекао да највеће заслуге за овај историјски резултат припадају Шошкићу. Твоје ваздушне дуеле и бравурозне интервенције на Олд трафорду у полуфиналу против Манчестер јунајтеда, људи и дан данас пореде са ремек-делом фудбалске уметности. Доживео сам касније да ми баш тај уметник у голманским рукавицама буде ментор на почетку тренерске каријере. Сви смо ми овде привремено, сви смо пролазни, али оно што остаје после нас, јесу дела у којима се огледа драгоценост сваког живота. Драги Шоле, твоја дела су вечна и остаћеш заувек у нашим срцима. Нека ти је вечна слава и хвала”, рекао је Бјековић.

Комеморацији Шошкићу поред руководства Партизана, комплетног стручног штаба на челу са тренером Горданом Петрићем, челника ФСС, председника Црвене звезде Светозара Мијаиловића, присуствовали су и лидер СПС-а Ивица Дачић, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Комеморацији су присуствовали и бивши фудбалери и тренери Иван Ћурковић, Лазара Радовић, Радмило Иванчевић, Радет Залад, Алберт Нађ, Љубиша Тумбаковић, Џевад Прекази, Душан Маравић, Добривоје Танасијевић, Станислав Караси многи други.

Шошкић ће бити сахрањен данас у 14 часова у Алеји великана на београдском Новом гробљу.