in

Ametoviću trofej 60. Beogradskog pobednika memorijala Branko Pešić

Ametoviću trofej 60. Beogradskog pobednika memorijala Branko Pešić

Trofej mu je uručio potpredsednik Svetske bokserske federacije (IBA) Aduk Abakarov.

Finalno veče za srpske reprezentativce počelo je pobedom Kristine Nađ Varge, koja je u kategoriji 45-48 kg savladala ruskinju Dariju Salinder.

Usledio je meč Natalije Šadrine, koja je izgubila od Italijanke Nikoli Rebeke.

Novi zlatnu medalju za Srbiju osvojila je Milena Matović u kategoriji 56 kg pobedivši Kazahstanku Darigu Šakinovu.

Prvo zlato za muški srpski boks i veliko slavlje iskovao je Ametović u kategoriji do 51 kg savladavši Kazahstanca Zomarta Jeržana.

Briljantan meč odboksovao je i srpski reprezentativac Semiz Aličić u kategoriji do 67 kg pobedivši Austrijanca Arsena Čabijana.

U kategoriji do 71 kg Igor Rogić je zadobio povredu u toku meča protiv Brazilca Vandersena de Oliveire i predao je ovaj susret.

Osvajač Beogradskog pobednika 2022. Jovan Nikolić u kategoriji do 75 kg izgubio je od Rusa Egora Šapotanskog.

Pobedu Srbiji I zlatnu medalju u kategoriji do 86 kg izvojevao je Milosav Savić savladavši Endija Tamaju Lesmesa.

Srpski reprezentativac u kategoriji do 92 kg Sadam Magomedov izgubio je od Brazilca Kenoa Mačadoa.

Bronze za Srbiju iskovali su: (52 kg) Jasmina Nađ, (52 kg) Saida Bukvić, (57 kg) Bojana Ranić, (66 kg) Anastasija Nikolovski, (75 kg) Elma Hajrović, (60 kg) Stefan Camović, (75kg) Almir Memić, (80 kg) Artjom Agejev, (92 kg) Miladin Kostić i (92+ kg) Vladan Babić.

U vreme kada se svetski boks bori za opstanak na Olimpijskim igrama, kada se gradi nova platforma razvoja i budućnosti ovog sporta koji je jedan od najstarijih u istoriji, koji sa razlogom nosi naziv plemeniti, Srbija i Beograd kao domaćini drugog u Evropi po starini turnira u boksu dokazali su da je sjaj boksa večan. Ponosno možemo reći da smo izbrojali prvih 60 godina našeg Beogradskog pobednika memorijala Branko Pešić i da ćemo nastaviti hrabro putem kojim koračamo dugih šest decenija. Sama lista osvajača ovog takmičenja je impozantna, za nas obvezujuća i pokazatelj da moramo raditi predano na ovoj dominaciji i kostantnosti. Naša opcija uvek je bila pobeda i kroz tu prizmu nastavljamo dalje, rekao je predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Među specijalnim gostima bili su i Ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, gradski sekretar za omladinu i sport Grada Beograda Nikola Penić.

Specijalnu nagradu Beogradskog pobednika predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin uručio je najstarijem veteranu boksa u Srbiji, 90 godišnjem Đorđu Todoroviću, za razvoj i doprinos bokserskom sportu peharom je nagrađen direktor firke Asečo Aleksandar Marinković, pehar u ime porodice Branka Pešića po kome ovaj memorijal nosi ime primio je njegov sin Lazar Pešić, dok je za promociju boksa u Srbiji peharom nagrađen Nikola Martać glavni urednik portala Hotsport.

Najbolji inostrani sudija je Kirgistanac Bukaš Isaljev, najbolja inostrana bokserka je Ruskinja Elena Garašina, za najborbeniji par kod dama proglašene su Natalija Šadrina (SRB) i Nikoli Rebeka (ITA), Kristina Nađ Vargas iz Srbije je najbolja tehničarka turnira, a najbolja bokserka turnira je srpska reprezentativka Milena Matović.

Najbolji inostrani bokser je Brazilac de Oliveira Vanderson, najbolji tehničar kod boksera je srpski reprezentativac Semiz Aličić, najborbeiji par u muškoj konkurenciji Jovan Nikolić SRB i Egor Šapotanski (RUS).

Pehare su pobednicima uručili Mirko Puzović, Aduk Abakarov, Sara Ćirković i Ljubiša Simić.

Jubilarni 60. Memorijal Branko Pešić – Beogradski pobednik održan je pod pokroviteljstvom Grada Beograda i podržan od strane generalnog sponzora MTS-a.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /