in

„Ковид-драма“ са Ђоковићем продубила сукоб вакцинисаних и анти-ваксера широм света: Шта ће Аустралија учинити?

Ђоковићеви адвокати ће сутра пре подне по аустралијском времену, односно вечерас у поноћ по средноевропском, имати на располагању два сата да образложе Новаков случај, као и надлежно одељење владе Аустралије, које би требало да изнесе своју аргументацију до сутра у 15 часова, потврђено је из федералног суда.

Министар здравља Грег Хант је на данашњој конференцији за новинаре одбио да коментарише Новаково затварање, али је лаконски приметио да су визе укинуте још неколицини учесника.

Не помињући директно Новака, министар финансија Сајмон Бирмингем, изјавио је на телевизији Канал 9 да „постоји јасна разлика између виза и услова за улазак“ и нагласио да услови за улазак имају приоритет у односу на визу.

Ђоковић оспорава одлуку да му се укине виза и у суботу је прекинуо ћутање предочивши да му је одобрено изузеће због прележаног ковида-19 у децембру прошле године.

Драма и скандал у Мелбурну потресли су свет тениса и изазвали тензије између Србије и Аустралије, али и постали полигон за ескалацију сукоба између вакцинисаних и анти-ваксера широм света, преноси Ројтерс.

Чешка играчица Рената Ворацова, која је била заточена у истом притворском хотелу као и Ђоковић и којој је укинута виза због проблема са изузећем од вакцине, напустила је Аустралију, а претходно је ушла у земљу и играла на једном турниру.

Ђоковићева ситуација је скренула пажњу светске јавности и на скромно здање хотела у Мелбурну који је до „случаја Новак“ био најпознатији по азилантима који су се жалили да им аустралијске имиграционе власти дају уцрвљану храну за јело.