in

Нови адут Аустралије – испитује се тачност Ђоковићевих података

Како преноси аустралијски портал „Ејџ“, Ђоковић је у том документу навео да није путовао у последњих 14 дана пре него што је дошао у Аустралију 5. јануара.

Како се тврди, Ђоковић је виђен на теренима у Србији 25. децембра, а 2. јануара како тренира у Шпанији.

Истиче се да давање погрешних информација у том документу представља „озбиљан прекршај“, који је кажњив, а најбољи тенисер света службеницима је рекао да је Тениска асоцијација Аустралије попунила формулар у његово име.

Гранични службеник унео је да је то учињено „на основу информација које је доставио човек са визом“.

Исти медиј раније је јавио да би министар Алекс Хок одлуку могао да донесе сутра.

Аустралијан опен почиње 17. јануара, а Ђоковић је девет пута био шампион.

Портпарол Хока: Темељно ћемо размотрити питање о Ђоковићу

Канцеларија аустралијског министра за миграције Алекса Хока потврдила да је он још увек размишља о томе да искористи дискреционо право којим би се најбољи тенисер света Новак Ђоковић депортовао из те земље.

„У складу са одговарајућим процесом, министар Хок ће темељно размотрити ово питање“, рекао је портпарол министра, преноси новинар Пол Сакал на Твитеру.

Расту шансе за Новака да игра АО

Нове информације долазе из Мелбурна. Српска политоколошкиња из Аустралије Нина Марковић Казе открила је да Новак Ђоковић има још један адут за наступ на „Ози опену“.

Уколико и министар за имиграције Алекс Хок поништи одлуку Суда на жалбу првог тенисера света, постоји и друга прилика за жалбу.

„Чак и да министар поништи визу Новака Ђоковића, на шта има право, ипак може да се уложи жалба у року од 28 дана. Новак би од Суда добио дозволу како би играо на Аустралијан опену док траје евентуални нови процес“, открила је Марковић Казе за ТВ Прва.

Аустралијанци „чешљају“ да ли је Ђоковић лагао у документима.

„Наводно је спорно питање да ли путовао Новак у последњих 14 дана. Да не улазимо у то јер се његов тим није огласио. Уколико министар поништи визу, Ђоковић би морао да уложи жалбу и то је други процес“.

Политичари су подељени у Аустралији.

„Либерали су подељени. Очигледно је да је сама партија подељена, али самим тим да постоји нова истрага. Суд је имао све детаље. Мислим да је све ово нека врста политичког притиска“, закључила је Марковић Казе.

Адвокат: Ђоковић не може бити изложен самовољи министра

Аустралијске власти Новаку Ђоковићу могу укинути визу, али за то мора постојати основ, изјавио је бањалучки адвокат Бранислав Цвијановић у Јутарњем програму РТРС.

„Министар за миграције може да укине визу, али мора постојати основ и Новак не може бити изложен самовољи министра“, навео је Цвијановић.

дјоковиц4321188

У најгорем сценарију предвиђа се чак забрана уласка у Аустралију до три године.

„Знамо да су у Аустралији избори у мају, и променом власти која је извесна, лако би се поништила та апсурдна одлука, до које надам се неће доћи“, рекао је Цвијановић.

Он је истакао да су најбољем тенисеру света прекршена основна људска права.

„Одузет му је новчаник, једно време и телефон. Као врхунски спортиста није могао ни да тренира“, навео је Цвијановић.

Истакао је да је Ђоковић испунио све услове за улазак у Аустралију и да је суштинско питање зашто му је укинута виза по доласку у Мелбурн.

Судски поступак је показао да Гранична полиција није имала никакво право да се понаша како се понашала.

У овом случају политика је била далеко испред извршне власти“, рекао је Цвијановић.