in

Суд у Мелбурну пресудио у корист Новака; Полиција стигла у зграду Ђоковићевих адвоката

Ђоковић ће бити пуштен из имиграционог притвора у року од пола сата, а суд је истакао да је одлука Владе да тениској звезди укине визу за улазак у земљу „неразумна“. Адвокати федералне Владе рекли су суду да министар за имиграцију Аустралије задржава право да искористи своје лично овлашћење да поново укине визу Ђоковићу на потпуно новим основама.

09.35 – Полиција стигла у зграду Ђоковићевих адвоката

Полиција је стигла у зграду у којој се налази канцеларија адвоката који су заступали Новака Ђоковића на Суду Аустралије, преноси аустралијски портал Ејџ.

09.19 – Новаков брат: Последња информација је да хоће да га затворе

Ђорђе Ђоковић, брат Новака Ђоковића, рекао је да последња информација да аустралијске власти желе поново да затворе најбољег тенисера света.

„Последња информација је да хоће да га затворе. Тренутно се консултујемо са адвокатима и ПР службом. Новак је са својим адвокатима у просторијама где је било суђење. Он тренутно размишља о својим опцијама. Ово је био велики пораз за аустралијске власти и ово тешко подносе“, рекао је Ђоковић гостујући на ТВ Прва.

08.51 – Ђоковић: Нисам вакцинисан,  два пута сам прележао корону

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић рекао је на саслушању у Суду Аустралије да није вакцинисан и да је два пута прележао корона вирус.

Гардијан преноси транскрипт разговора Ђоковића са службеником на граници приликом уласка у Аустралију, где је Ђоковић упитан који су били његови разлози да допутује у Аустралију, на шта је одговорио да је он професионални тенисер и да је искључиво дошао да игра на Аустралијан опену.

„Нисам вакцинисан. Ковид сам имао два пута, у јуну 2020. године и недавно сам имао ковид. Био сам позитиван 16. децембра 2021“, рекао је Ђоковић, пише Гардијан.

08.30 – Ђоковићеви навијачи у Мелбурну славе одлуку суда

Око стотина навијача Новака Ђоковића окупило се у Мелбурну, где славе то што је суд поништио одлуку Федералне владе Аустралије о депортацији и укидању визе Новаку Ђоковићу.

Како пренси Би-Би-Си, присталице Ђоковића окупиле су се испред суда, а претходних дана давали су подршку испред хотела у којем је он био затворен.

Још је неизвесно да ли ће Ђоковић играти од 17. јанура на Аустралијан опену, пошто су адвокати федералне Владе рекли суду да министар за имиграцију Аустралије задржава право да искористи своје личцно овлашћење да поново укине визу Ђоковићу на потпуно новим основама.

аустралија, дјоковиц, навијаци, 4

07.27 – Суд пресудио у корист Ђоковића!

Суд у Мелбурну поништио је одлуку Федералне владе Аустралије о депортацији Новака Ђоковића. Ђоковићеви представници изнели су жалбу на одлуку Владе, аргументовано је одбранили и потврдили да је Новак имао комплетну документацију за медицинско изузеће, због чега је судија Ентони Кели пресудио у његову корист.

Борба светског „броја 1“ са аустралијским властима још није готова, али је направљен велики корак ка наступу на предстојећем Аустралијан опену.

07.20 – Настављено суђење, Ђоковић се придружио адвокатима

Негде 7.15 по средњоевропском времену настављено је суђење, које ће и у будуће зависити од техничких потешкоћа.

Ђоковићеви адвокати потврдили су да им се Новак придружио.

07.12 – Још се чека на наставак суђења

Нема потврде када ће суђење бити настављено, а из Федералног суда најавили су да планирају да то учине данас, али због техничких проблема немају конкретну сатницу.

судјење, дјоковиц

06:20 – Морисон: Случај Ђоковић је ствар суда

Премијер Аустралије Скот Морисон изјавио је да је случај Новака Ђоковића питање суда и да неће давати коментаре о томе да ли ће влада други пут укинути Ђоковићу визу ако он добије жалбу.

„То је тренутно питање пред судом“, рекао је Морисон на конференцији за новинаре, преноси ББЦ.

Поновио је тврдњу да су организаторима Аустралијан опена још у новембру достављене јасне инструкције за улазак у земљу.

05:53 – Настављено, па поново прекинуто суђење, Ђоковићу продужен боравак

Боравак у Аустралији истицао му је у 06:00, а Трент је тражио да се продужи до 06:30. На крају је судија продужио до 10:00 и позвао га да дође на суђење.

05.20 – Пауза је завршена

Очекујемо наставак суђења сваког тренутка.

04.00 – Пауза за ручак

Суђење ће бити настављено за сат и 15 минута, односно око 05:15 по средњеевропском времену.

Тран наставља са излагањем након паузе за ручак

Прво ће говорити о томе како је Ђоковић дао одговор након обавештења да ће му виза бити укинута.

Затим ће објаснити како процедурална правичност није ускраћена јер је одлука о томе када треба започети интервју регулисана статутом.

Затим ће прећи на расправу о неразумности.

Он каже да ће се већи део усменог поднеска односити на процес који је делегат следио при доношењу одлуке о укидању Ђоковићеве визе.

03.58 – Тужилац: Нема доказа да је Ђоковић био „притиснут“

Тужилац Кристофер Тран тврди да не постоје докази да су службеници граничне полиције вршили притисак на Ђоковића.

Судија Кели одговара да, „на основу доступних доказа не би могао да сугерише стварну намеру притиска“, али да то не „убија поенту“ да је Ђоковић осећао притисак.

Он је рекао да су, у периоду од око осам сати, делегати „утрчавали и излазили“ из собе за интервјуе, која се снимала, због чега се Ђоковић осећао под притиском.

03.40 – Новакови адвокати завршили излагање

Новаков правни тим је завршио излагање и замолио да судија донесе одлуку што је пре могуће, с обзиром на то да Ђоковић жели да учествује на предстојећем Аустралијан опену.

03.24- Због чега је важан третман службеника на аеродрому?

У овом тренутку се пролази кроз временску линију и транскрипт разговора Ђоковића и граничне полиције.

Ово је кључно јер велики део аргумената Новакове одбране произилази из тога како се према њему поступало и шта су му рекли званичници.

– Виза је укинута у 7.29 часова.

– Ђоковић је обавештен у 7.42.

– Тражио је до 8.30 да одговори на обавештење о отказивању и тражио да разговара са људима.

– Влада је одлуку донела на основу онога што је он пружио до тог тренутка.
Правни разлози као што су „процедурална неправедност“ и „правна разумност“ су у суштини заштита за људе, како би били третирани у складу са утврђеним правилима. У овом случају то је службеник за имиграцију који касно увече доноси одлуку да укине визу.

Новакови адвокати тврде да је неколико чињеница ове ситуације учинило ово неправедним – не само чињеница да је Ђоковић тек прошао 25-часовно путовање авионом, и да не зна у чему је проблем са његовом визом.

Ђоковић није ни стигао да разговара са својим адвокатима или другим органима који би могли да помогну током његовог боравка на аеродрому.

Након што су му се обратили званичници, затражио је додатно време (до 08:30) да се чује са својим тимом, а на то су званичници првобитно пристали.

Потом је Ђоковић отишао да се одмори, али су га око 6.00 пробудили службеници и притискали да одговори „јер је за њега било боље да се одмах донесе одлука“.

Ђоковић је рекао и да су му рекли да одмах прихвати укидање визе како би његов правни тим ујутру знао чиме се баве.

Ти правци су били „лажни“ и „очигледно неправедни“, каже његов адвокат.

03.14 – Министар здравља Викторије: Само један ниво власти одређује ко добија визу

Министар здравља Викторије Мартин Фоли каже да је питање за владу Комонвелта зашто су њихови савети око уласка Новака Ђоковића у Аустралију били „збуњујући“, преноси Ејџ.

Говорећи на конференцији за новинаре, Фоли је рекао да је улога владе Викторије увек била јасна када су у питању играчи Аустралијан опена.

„Када вам буде одобрено да уђете у земљу, имали смо независан процес који је анонимно упоредио, без икаквих идентификационих карактеристика, стручна медицинска разматрања о томе да ли имате право да играте на турниру. Не да ли имате право да уђете [у] земљу“, рекао је Фоли.

Фоли је навео да они одређују ко учествује на турниру у партнерству са Тенис Аустралија, а не одређују ко ће добити визу.

„Само један ниво власти одређује ту визу, а то није влада Викторије“, нагласио је Фоли.

03.10 – Судија Кели наредио

Одлучио је да се Ђоковић пребаци из хотела у ком је био пет дана и да се премести на другу локацију како би пратио ток суђења.

03.01 – Вуд: Не расправља се о Новаковом статусу вакцинације

Новаков адвокат Николас Вуд наводи да српски тенисер уопште не доводи у питање и не расправља о статусу поптуне вакцинације.

Под „привременим изузећем од вакцине“ омогућава се људима да означе поље за „акутну тешку медицинску болест“, а затим се смернице односе на документ о главним медицинским болестима у којима се помиње да су у прошлости имали PCR потврђену инфекцију Ковид-19 у року од шест месеци.

дјоковиц098

Вуд додаје да неко ко је недавно имао коронавирус има одређени ниво природног имунитета те да вакцинација „није препоручљива“ и да би имала ограничену корист, у комбинацији са ризиком од штетног ефекта.

02.29 – Новакови адвокати завршили излагање

За 15 минута почиње излагање супротне стране.

02.22 – Како се поступало са Ђоковићем на аеродрому у Мелбурну

Судија Кели је описао услове у којима се нашао Новак Ђоковић по доласку у Аустралију.Новаку је у 4 сата ујутру, после неколико сати чекања, речено да службеници намеравају да му пониште визу.

Није разумео због чега, јер је мислио да је све доказе о медицинском изузећу пружио, а нислужбеници за имиграцију нису рекли зашто му је виза укинута.

Ђоковић је потом затражио више времена, до 8.30, како би могао да добије савет од својих адвоката и националног тениског савеза Аустралије, али „званичници су га притиснули да се раније подвргне укидању визе“, преносиБи-Би-Си.

Ђоковићеви адвокати тврде да су услови били неприхватљиви и да се према Новаку неправедно поступало.

Чини се да судија Кели није био импресиониран овим чињеницама, а напоменуо је и да је Ђоковић био без приступа било каквој помоћи.

02.12 – Суђење настављено

Али, снимак не ради. Новакови адвокати имају још барем пола сата.

02.00 – Поново прекид сигнала

Настављају се технички проблеми сигнала из Аустралије, који је поново прекинут.

01.50 – Судија Кели: Шта је овај човек још могао да учини?

На реду је Новакова путна документација, коју је попунио његов агент. У делу где је потребно изјашњење о вакцинацији, наводи се да Ђоковић тврди да се „не може вакцинисати из медицинских разлога“.

Када је од њега затражено да пружи доказ, Ђоковић је доставио документ о медицинском изузећу од националног тениског савеза Аустралије.

Судија Кели поставља питање зашто тај документ није прихватио делегат који је донео одлуку о укидању визе:

„Професор и еминентни лекар су одобрили подносиоцу захтева медицинско изузеће. Штавише, то медицинско изузеће одвојено је дала и додатна независна експертска комисија коју је основала влада Викторије и тај документ је био у рукама делегата. Оно што ме узнемирује је тренутак када се питам: ‘шта је овај човек више могао да уради?'“, рекао је Кели.

01.44 – „Новак је пружио доказе од лекара, пре него што се укрцао у авион“.

Судија Кели је приметио да је Ђоковић у разговору са граничном полицијом рекао: „Ако ми дозволите да разговарам са људима, покушаћу да добијем оно што желите“. Николас Вуд је одговорио да је Новак „чинио све што је у његовој моћи да обезбеди све што је могао и да је заиста пружио те доказе од лекара, пре него што се укрцао у авион“.

Ђоковићев адвокат поново тврди да је очигледно нетачно да утврђивање биолошке безбедности захтева и декларацију о изузећу и доказ о изузећу, већ да је само прво потребно.

„Сваки закључак да је Ђоковић прекршио правила је очигледно погрешан“, каже Вуд.

01.35 – Вуд: Ђоковић је доставио доказе за медицинско изузеће

Вуд каже да је према захтевима за издавање визе, Ђоковић дао изјаву о медицинском изузећу од вакцинације јер је био у обавези, а није морао да пружи доказе за то медицинско изузеће.

Додао је да је „очигледно нетачно сугерисати да су потребни медицински докази“, али напомиње да је Ђоковић на крају доставио те доказе.

01.24 – Ђоковићев адвокат: „Потпуни недостатак доказа“

Ђоковићев адвокат, Николас Вуд, оптужио је представника Владе за „потпуни недостатак доказа“ у делу обавештења у којем је морао да објасни због чега постоје разлози за укидање визе.

01.14 – Адвокати тврде да је обавештење о укидању визе „фалично“

Ђоковићеви адвокати тврде да је обавештење о намери да се Новаку укине виза било „фалично“, зато што је „мешавина“ основа потребних за отказивање визе.

01.11 – Конференција за медије премијера Аустралије, ни речи о Ђоковићу

Премијер Аустралије Скот Морисон одржао је конференцију за медије истовремено са саслушањем Новака Ђоковића пред судом. На тој конференцији Скот ни једном речју није говорио о случају Новака Ђоковића.

01.09- Судија испитује Ђоковићеве адвокате

Судија Ентони Кели испитује Ђоковићев правни тим о обавештењима која су му дата о намери да му се укине виза и тражи од њих да прођу кроз временску линију Ђоковићевог разговора за граничном полицијом.

00.44 – Саслушање је почело

Почело је саслушање, први ће причати адвокати српског тенисера, преноси abc.net.au.

Преноса још нема због техничких проблема, а из суда поручују да се наставља са радом на решавању проблема.

00.29 – Почетак саслушања касни

Како преноси новинар из Мелбурна Саша Јанковић, због техничких проблема ће саслушања каснити и ради се на уклањању свих проблема.

Такође, информације из Аустралије кажу да ће саслушање трајати четири сата, те да се пресуда може очекивати око пет сати ујутру по средњеевропском времену.

Прво ће Новакови адвокати изнети одбрану, а након паузе, власти износе своје аргументе.

00.22 – Крајиновић: Надам се да ће истина победити

Подршку Новаку Ђоковићу пружио је и Филип Крајиновић.

„Нико није очекивао да ће се ово догодити. Верујем да ће истина победити и надам се да ће учествовати на Аустралијан опену и да ће показати зашто је најбољи на свету“, поручио је Филип Крајиновић.

00.15 – Адвокат Драганић о Новаковим аргументима

Новаков адвокат Горан Драганић објашњава који су аргументи на Новаковој страни, о којима ће бити речиу на саслушању.

„Први моменат јесте то што је Новак у новембру добио регуларну визу Аустралије. Потврду о медицинском изузећу добија 30. децембра. Та потврда је заснована на верификацији две независне здравствене комисије – прва од стране Тениске асоцијације Аустралије, а друга од стране Владе државе Викторије. Дакле, он је, на основу те друге, могао да отпутује. Два дана након тога, Новак добија званични документ од Министарства унутрашњих послова, да може да слободно путује у Аустралију. Сигуран сам да ће правни тим у Аустралији искористити и озбиљне процедуралне пропусте приликом саслушавања“, рекао је Драганић.

00.08 – Ником не ради пренос

Сви се жале на друштвеним мрежама. Чекамо да проради.

дјоковиц44343333

00.04 – Ђорђе Ђоковић: Чујемо се редовно са Новаком, изгураће ово до краја

Новаков брат, Ђорђе, каже да се Новак осећа добро и да је захвалан на подршци.

„Новак је добро, позитиван је, чујемо се редовно. Импресиониран је подршком из свих делова света. Чује навијаче у Мелбурну и то му даје снагу. Стало му је да се избори, да изгура до краја и да правда и истина изађу на видело. Новак је све урадио што је требало, никакав закон није прекршио. Добио је сву потребну документацију“, рекао је Ђорђе Ђоковић.

23.59 – „Ђоковић је испоштовао процедуру у потпуности“

Јелена Киш, имиграциони агент из Аустралије, каже да је Новак све урадио по прописима и да је понашање аустралијских власти за сваку осуду.

„Сам улазак у Аустралију је изузетно комплексан, поготово сада у време епидемије. У жалби, коју је уложио Новаков правни тим, види се да је, са његове стране, испоштована процедура у потпуности“, рекла је Јелена Киш.

23.53 – Ко ће бранити Ђоковића?

Новака Ђоковића ће бранити адвокати Ник Вуд и Пол Холденсон. Кристофер Тан је адвокат државе. Главни судија је Ентони Кели.

23.43 – Протест у Солуну: „Сви смо ми Ђоковић“

У Солуну су данас грађани пружили подршку српском тенисеру Новаку Ђоковићу, узвикујући „Сви смо ми Ђоковић“, јавља Катимерини.

Грчки лист додаје да су међу 120 људи који су дошли на протест против вакцинације, били и здравствени радници који су суспендовани са посла јер нису желели да се вакцинишу.

После проласка поред солунске Беле куле, отишли су до српског конзулата.

Демонстранти, за које Катимерини наводи да су антиваксери, су узвикивали Ђоковићево име, уз пароле „Сви смо ми Ђоковић“, као и „Грчка, Србија, то је савез“, „Грчка, Србија, православље“, а узвикивали су и пароле против премијера Кирјакоса Мицотакиса.

23.40 – Све у рукама судије Келија

Остало је мање од сат времена до почетка суђења за које у Аустралији влада огромно интересовање.

Медији се баве новим детаљима и тиме шта Влада Аустралије планира да изнесе у случају против Новака, највише датумом када је Новак тестиран позитивно, јавља новинар Саша Јанковић из Мелбурна.

Све је у рукама судије који ће одлучивати чак и у случају да Влада жели да га затвори поново, а судија Кели то може да спречи, наводи Јанковић.

Процедура је делимично јасна. Отприлике су се две стране сагласиле да ће користити два сата за излагање, па би све требало да се заврши за четири сата, а након паузе и изрицање пресуде. Судија може одложити и променити сам ток саслушања.

У медијима је, јавља Јанковић, жестока пропаганда против Новака.

Јуче се појавила информација да је Новак претња по безбедност аустралијских грађана, што је апсурдно. Све зависи од тога шта ће Влада предузети и да ли ће ићи до краја и не дозволити Новаку да учествује на турниру.

22.50 – Новак напустио хотел

Аутомобил у којем је Новак Ђоковић, напустио је хотел у Мелбурну, након чега се повукла полиција.

Новак је на путу ка суду, где у поноћ, по средњеевропском времену, почиње саслушање.

21.45 – Полиција хапси демонстранте

Демонстранти окупљени испред хотела у ком се налази Новак Ђоковић најпре су се попели на кров где су развили банер подршке мигрантима који су у том смештају већ годинама.

По њиховом силаску наступио је сукоб са полицијом, као и хапшења.

дјоковиц,аустралија

Србија, Новак Ђоковић, његова породица и тим, љубитељи тениса и генерално спорта, сви са нестрпљењем очекују одлуку аустралијског суда на жалбу коју је упутио Новак Ђоковић и његов правни тим поводом поништавања медицинског изузећа за вакцинацију против коронавируса, а самим тим и улазак у Аустралију поводом играња на Аустралијан опену.

Новаково саслушање почиње у поноћ по нашем времену, односно у 10 ујутру по локалном.

Тада ће бити одлучено и да ли ће бити депортован или ће остати у земљи и моћи да учествује на Аустралијан опену јер је суд одбио захтев федералног тужилаштва да одложи суђење и тужилаштву да још два додатна дана за припрему.

Према речима Драгана Царана, некадашњег дописника РТС-а из Аустралије,постоје четири судска решења у случају Новака Ђоковића.

„Ђоковић може да добије случај и остане да игра на АО. Ако не дај Боже изгуби случај, мораће одмах да напусти земљу и колико су власти Аустралије осионе, одредиле су и рок за напуштање земље то је 16 часова, понедељак, 10. јануар. Уколико се случај пролонгира, Новаку може да се изда привремена дозвола да остане и игра на турниру у Мелбурну. Ако Новак не добије привремену дозволу, у том случају опет ће морати да одмах напусти земљу“, преноси Царан.

Федерална влада Аустралије одговорила је на жалбу коју су предали адвокати Новака Ђоковића документом од 13 страна.

Аустралијска влада је, између осталог, непосредно пред Ђоковићев излазак пред суд, објавила да као суверена држава има право да га поново притвори, у случају да српски тенисер добије дозволу за останак у земљи.

Најбољи тенисер света има велику подршку,како испред хотела у којем је смештену Аустралији,тако и у Србији, али и од српских тенисера који су у Мелбурну.

„Пружамо велику подршку Нолету, сви играчи Србије и остали тенисери на туру имају нашу подршку. Надам се да ће изаћи као победници. Држи се Ноле сви смо уз тебе, надам се да се видимо у Мелбурну ускоро“, поручили су Никола Ћаћић, као и Матеј и Иван Сабанов.