in

Бајден и Г7 укидају Русији трговинске повластице, уводе тарифе

Амерички председник Џо Бајден ће те планове објавити у Белој кући у 10:15 часова по источноамеричком времену (15:15х ГМТ), рекао је један од извора, који је желео да остане анониман.

Бела кућа је саопштила да ће Бајден најавити „наставак акција због одговорност Русије за њен ничим изазван и неоправдани рат против Украјине“, али није изнела конкретне детаље.

Русија своји акцију у Украјини назива „специјалном операцијом“.

Одузимање статуса повлашћене нације Русији отвара пут Сједињеним Државама и њиховим савезницима да уведу тарифе на широк спектар руске робе, што ће додатно појачати притисак на економију која већ иде у „дубоку рецесију“.

Координисани потези Вашингтона, Лондона и других савезника долазе поврх низа санкција без преседана, контроле извоза и банкарских рестрикција с циљем да се изврши притисак на руског председника Владимира Путина да оконча највећи војни сукоб у Европи од Другог светског рата, наводи Ројтерс.

Свака земља ће морати да спроведе измену трговинског статуса Русије на основу сопствених националних процедура, рекла су два извора британске агенције.

У Сједињеним Државама, за укидање статуса „трајних нормалних трговинских односа“ (ПНТР) Русији, потребна је сагласност Конгреса, али посланици у оба дома и са обе стране политичког коридора већ су сигнализирали подршку, рекла су два званичника.

„Председник Бајден и администрација цене двопартијско руководство Конгреса и њихове позиве за повлачење ПНТР-а“, рекао је један од званичника, додајући да ће Бела кућа радити заједно посланицима на закону за укидање трговинског статуса Русије.

Невиђене, свеобухватне санкције које су уведене руским банкама и елити, заједно са мерама контроле извоза разних технологија, већ су изазвале кратер у руској економији, због чега Међународни монетарни фонд сада предвиђа да ће та земља „заронити“ у дубоку рецесију ове године.

Русија је 2019. године била 26. највећи трговински партнер САД-а, са око 28 милијарди долара у међусобној трговини, према подацима Канцеларије америчког трговинског представника.

Највећи увоз из Русије укључивао је минерална горива, племените метале и камен, гвожђе и челик, ђубрива и неорганске хемикалије, што су све производи који би сада могли да се суоче са вишим царинама када Конгрес донесе одлуку да Русији укине статус повлашћене нације.

Бајден је прошлог уторка увео забрану увоза руске нафте, гаса и угља.