in

Bajden stavlja na raspolaganje 450 miliona dolara za čistu energiju

Bajden stavlja na raspolaganje 450 miliona dolara za čistu energiju

Čak pet projekata širom zemlje biće finansirano kroz zakon o infrastrukturi iz 2021. godine, sa najmanje dva projekta izdvojena za solarne farme, saopštila je Bela kuća.

Bela kuća je, takođe, navela da ce omogućiti izvođačima projekata čiste energije da iskoriste milijarde dolara novih bonusa koji se nude pored kredita za investicije i proizvodnju dostupnih kroz Zakon o smanjenju inflacije iz 2022. godine.

Bonusi će podstaći više ulaganja u čistu energiju u energetske zajednice, posebno u rudarske zajednice, koje su pogođene padom proizvodnje uglja u SAD više od decenije, saopštila je Bela kuca.

Ovi koraci su deo plana američkog predsednika koji pokušava da transformiše američku ekonomiju u ekonomiju obnovljivih izvora energije kao što su energija vetra i sunca, dok se okreće od proizvodnje uglja i drugih fosilnih goriva koja izazivaju emisiju gasova sa efektom staklene bašte koji zagrevaju planetu, navela je agencija.

“Veoma je jasno da… radnici koji su pokretali industriju i inovacije u prošlom veku mogu da pokrenu i narednu”, rekla je sekretarka za energetiku Dženifer Granholm, čija ce agencija nadgledati novi program grantova.

Prijave se mogu podneti do kraja avgusta, a odluke o grantovima se očekuju početkom sledeće godine. Istovremeno, Odeljenje za energetiku je saopštilo da dodeljuje 16 miliona dolara iz zakona o infrastrukturi Univerzitetu Zapadne Virdžinije i Univerzitetu Severne Dakote za proučavanje načina za ekstrakciju ključnih minerala kao što su litijum, bakar i nikl iz otpadnih tokova rudnika uglja.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /