in

Бела кућа отпужила Русију за сајбер-нападе на Украјину

Заменица саветника за националну безбедност Бајденове администрације за сајбер и нове технологије Ен Нојбергер рекла је да су САД брзо повезале нападе са руским војним обавештајним структурама, пренео је АП.

Велика Британија се придружила САД у оптужбама против руске војне обавештајне службе ГРУ за „дистрибуиране нападе“ и ускраћивања услуга који су се одвијали упоредо са ескалацијом тензија између Русије и Украјине.

Напади, који су „оборили“ владине веб странице и сајтове неколико великих банака током већег дела дана, имали су „ограничен утицај“ јер су украјински званичници могли брзо да подигну своје системе и врате их у функцију, изјавила је Нојбергер.

У међувремену, руска амбасада у Вашингтону је оповргла тврдње заменице америчког саветника за националну безбедност за сајбер и нове технологија Ен Неубергер у вези са наводним учешћем Москве у сајбер нападима у Украјини, преноси агенција ТАСС.

Како се наводи у саопштењу амбасаде, објављеном на Фејсбук страници, тврдње Ен Нојбергер су „очигледно антируске“.

„Категорички одбацујемо неосноване тврдње америчке администрације и тврдимо да Русија нема никакве везе са поменутим догађајима и никада није извршила никакве малигне операције у сајбер простору“, истиче се у саопштењу амбасаде Русије у Вашингтону.