in

Блинкен отказао састанак са Лавровом; Кулеба: Ударите јако на руску економију

Блинкен је на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са украјинским колегом Дмитром Кулебом у Вашингтону објаснио да је прошле недеље пристао да се састане са Лавровом како би размотрили питања у вези са безбедношћу у Европи, „али само ако Русија не изврши инвазију на Украјину“.

„Сада када видимо да инвазија почиње и када је Русија јасно ставила до знања да у потпуности одбацује дипломатију, тај састанак нема смисла“, рекао је Блинкен, преноси CNN.

Додао је да се о том питању консултовао са савезницима и да су сви били сагласни.

Кулеба у Вашингтону: Ударите јако на руску економију

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба апеловао је на свет да жестоко циља руску економију због, како је рекао, новог чина агресије усмерене ка украјинском суверенитету и територијалном интегритету.

„Свет мора да одговори са својом економском моћи и казни Русију за злочине које је починила, као и оне које планира да направи“, рекао је Кулеба после разговора са Блинкеном на заједничкој конференцији за новинаре у Вашингтону, пренео је CNN.

Он је поздравио најновије санкције САД против Русије, уз констатацију да Украјина чврсто верује да је сада време за санкције.

„Ударите руску економију сада и ударите је јако. На критичном смо раскршћу за безбедност Европе, међународни мир и безбедност уопштено“, наставио је Кулеба.

Украјински министар је рекао да Кијев никада неће признати самопроглашене републике Доњецк и Луганск, назвавши руско признавање апсурдним.

Он је окривио Путина да је извршио удар на светски поредак.

„Путин је директно одговоран за рат против Украјине и за неиспровоциран и неоправдан рат ка сувереној држави у Европи, што се сада само појачава“, оценио је Кулеба.