in

Блинкен: Спречићемо Москву да профитира од Путинове одлуке

„Извршна наредба је осмишљена да спречи Русију да профитира од овог чина очигледног кршења међународног права“, поручио је Блинкен у саопштењу које је објавио Стејт департмент, преноси Ројтерс.

У саопштењу се оштро осуђује одлука председника Руске Федерације Владимира Путина да призна самопроглашене народне републике Доњецка и Луганска као независне.

„Као што смо рекли када је Дума први пут изнела свој захтев: ова одлука представља потпуно одбацивање обавеза Русије прихваћених споразумима из Минска, директно је у супротности са приврженошћу Русије дипломатији и представља јасан напад на суверенитет и територијални интегритет Украјине“, наводи се, између осталог, у саопштењу Стејт департмента.

Бела кућа саопштила је раније да је очекивала да ће Русија признати независност Доњецка и Луганска (ЛНР и ДНР), као и да је спремна да одмах одговори на тај акт Москве.

У саопштењу се наводи да ће одговор Вашингтона на синоћњи потез председника Путина бити посебан, додатни сет мера које ће бити уведене поред непосредних и оштрих санкција које су припремљене у координацији са савезницима у случају руске инвазије на Украјину.