in

Г7 најављују нове санкције против Русије

Лидери Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапан, Велике Британије и САД у заједничком саопштењу кажу да предузимају мере које ће ускратити Русији статус најповољније нације у оквирима Светске трговинске организације чиме ће се укинути повлашћени третмани руских компанија на светским тржиштима.

„Заједнички радимо и на томе да спречимо Русију да добије финансирање од водећих мултилатералних финансијских институција, укључујући Међународни монетарни фонд, Светску банку и Европску банку за обнову и развој“, наводи се у саопштењу Г7.

Лидери Г7 кажу да ће наставити кампању притиска против руских елита, заступника и олигарха блиских председнику Путину и других „архитеката рата“, њихових породица и помагача.

Похваљује се рад на идентификацији и замрзавању покретне и непокретне имовине која припада санкционисаним појединцима и ентитетима и наводи решеност да се таква кампања настави.

Лидери седам економски најразвијенијих земља се обавезују да ће радити на „одржавану ефикасности“ рестриктивних мера и затварању евентуалних „рупа“ за њихово избегавање или заобилажење.

„Решени смо да се боримо против покушаја руског режима да шири дезинформације. Афирмишемо и подржавамо право руског народа на слободне и непристрасне информације“, наводи се у саопштењу.

Земље Г7 кажу да су спремне да уведу даља ограничења на извоз и увоз кључних добара и технологија Руској Федерацији, што за циљ , како наводе, има ускраћивање прихода Русији да финансира војну машинерију и рат.

„Напомињемо да се међународне компаније већ повлаче са руског тржишта. Потрудићемо се да елите, заступници и олигарси који подржавају рат председника Путина буду лишени приступа луксузној роби и имовини“, поручују из Г7.

У закључку заједничког саопштења, лидери Г7 наглашавају да руски субјекти који директно или индиректно подржавају рат не би требало да имају приступ новим дужничким и власничким улагањима и другим облицима међународног капитала уз поруку да ће радити заједно на томе да се додатно ограничити способност Русије да прикупља новац на међународном нивоу.