in

I Australija zabranila TikTok na vladinim uređajima

I Australija zabranila TikTok na vladinim uređajima

U odluci je naglašena rastuća zabrinutost da bi Kina mogla da koristi aplikaciju u vlasništvu kompanije “Bajt dens” sa sedištem u Pekingu, u prikupljanju podataka korisnika za unapređivanje svojih političkih ciljeva i podrivanju zapadnih bezbednosnih interesa, prenosi Rojters.

Ova odluka bi mogla da obnovi diplomatske tenzije između Australije i Kine, njenog najvećeg trgovinskog partnera, nakon donekle mirnije faze, otkako je premijer Entoni Albaneze preuzeo dužnost lane u maju, navodi britanska agencija.

TikTok je saopštio da je izuzetno razočaran odlukom Australije, ocenivši da je “vođena politikom, a ne činjenicama”.

Zabrana ce stupiti na snagu “čim bude izvodljivo”, najavio je državni tužilac Mark Drajfus u saopštenju, dodajući da ce izuzeća biti odobrena samo od slučaja do slučaja i uz odgovarajuće mere bezbednosti.

Sa odlukom Kanbere, svi članovi takozvanog saveza za prikupljanje i razmenu obaveštajnih podataka Fajv Ajs koji čine Australija, Kanada, SAD, Britanija i Novi Zeland, zabranili su aplikaciju TikTok na vladinim uređajima.

Francuska, Belgija i Evropska komisija najavile su slične zabrane.

Izvršni direktor TikToka Šou Ži Ču, u svedočenju pred Kongresom SAD prošlog meseca, više puta je negirao da aplikacija deli podatke ili ima veze sa vlastima u Pekingu.

Generalni direktor TikToka za Australiju i Novi Zeland, Li Hanter, rekao je nema dokaza koji bi sugerisali da platforma predstavlja na bilo koji način bezbednosni rizik za Australijance i da je ne treba tretirati drugačije od ostalih platformi društvenih medija.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /