in

Japan će uništiti svaku severnokorejsku raketu koja uđe na teritoriju zemlje

Japan će uništiti svaku severnokorejsku raketu koja uđe na teritoriju zemlje

Preduzećemo destruktivne mere protiv balistički i drugi projektila za koje je potvrđeno da su sletele na našu teritoriju, navodi se u saopštenju japanskog Ministarstva odbrane.

Severnokorejska agencija za svemirski razvoj saopštila je prošle godine da će završiti pripreme za izviđački satelit do aprila 2023, prenosi Si-En-En (CNN).

Portparol japanske obalske straže rekao je da je obaveštenje o lansiranju od strane Pjongjanga stiglo putem mejla. Rečeno je da Severna Koreja planira da lansira svoj satelit prema Žutom moru, Istočnom kineskom moru i istočno od Luzona, na Filipinima, u oblasti izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone, rekao je portparol.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno takođe je rekao danas da svako lansiranje severnokorejske rakete prerušeno u satelit predstavlja pretnju bezbednosti nacije.

Ako Severna Koreja sprovede svoj plan za lansiranje projektila, to bi prekršilo rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjeni nacija i predstavljalo ozbiljnu provokaciju, rekao je Macuno novinarima.

On je istakao da su japansko Ministarstvo odbrane i snage samoodbrane izdale naredbu u vezi sa pripremom destruktivni mera protiv balistički projektila.

Pored toga, Ministarstvo preduzima i druge mere predostrožnosti, kao što je raspoređivanje baterija za raketnu odbranu Patriot i razarača Aegis sa odbrambenim kapacitetima od balistički raketa u vodama oko japanski ostrva Nansei, aripelaga koji se proteže od južnog vra glavnog ostrva japanskog Kjušua na jugu u blizini Tajvana.

Macuno je dodao da će Japan blisko sarađivati sa SAD i Južnom Korejom i pozvao Pjongjang da bude uzdržan. Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas da je svako lansiranje rakete od strane Severne Koreje, čak i ako se nazove satelitom, značajno pitanje koje utiče na bezbednost japanski građana, i ponovio svoju spremnost da održi razgovore sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Kim je prošlog meseca naredio zvaničnicima da se pripreme za lansiranje prvog vojnog izviđačkog satelita u zemlji, izvestili su tada severnokorejski državni mediji.

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje održao je Hitan sastanak nakon što je Severna Koreja saopštila planove za lansiranje satelita.

Ministarstvo spoljni poslova Seula je takođe danas pozvalo Severnu Koreju da povuče svoj plan za lansiranje satelita za koji je rečeno da bi predstavljalo ozbiljno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i očigledan nezakonit čin koji se ne može opravdati ni pod kojim izgovorom.

Severna Koreja je saopštila da je u aprilu lansirala novi tip interkontinentalne balističke rakete Hvasong-18 (ICBM) na čvrsto gorivo, preneli su državni mediji KCNA.

To bi, prema mišljenju analitičara, moglo da olakša Severnoj Koreji da pokrene nuklearni napad.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /