in

Јужнокорејска војска се извињава што им Севернокорејац прескаче границу

Камере Заједничког комитета начелника штабова Јужне Кореје откриле су у суботу особу која се, судећи према снимцима, пење по огради од бодљикаве жице на граници, активирајући тако аларме и приморавши тим од шест војника да дођу у ту област, подсећа агенција АП.

„Али, трупе нису успеле да пронађу било какав траг те особе“, рекао је посланицима генерал-потпуковник Џеон Донг-џин, директор операција у том комитету.

Он је изјавио да су званичници проверили снимак са надзорних камера, али нису могли одмах да пронађу особу јер је време на снимку погрешно подешено.

Генерал је поручио да ће војска повећати спремност трупа на линији фронта и унапредити системе надзора дуж границе.

„Заиста ми је жао што смо изазвали забринутост код људи због овог инцидента“, рекао је посланицима председавајући комитета Вон Ин-Чул, и обећао да ће се потрудити да се овакви инциденти више не понове.

Јужнокорејско министарство одбране је саопштило да је особа која је прешла границу вероватно бегунац који је прешао границу у супротном правцу, крајем 2020. да би се настанио у Јужној Кореји.

По доласку у Јужну Кореју, бегунац се представио као бивши гимнастичар и рекао је да је пузао испод пограничне ограде пре него што су га јужнокорејске трупе пронашле, навели су званичници министарства.

Прелазак преко границе дуге 248 километара и широке 4 километра, познате као демилитаризована зона, представља реткост јер је чувају нагазне мине, тенковске замке и борбене трупе са обе стране поред ограда од бодљикаве жице.