in

Кореја: Ким наредио модернизацију лансирног постројења

Ким је извршио инспекцију станице за лансирање сателита Сохае у Донгчанг-рију на северозападу земље, саопштила је Корејска централна новинска агенција (KCNA), иако није навела када је он посетио објекат, који је раније коришћен за тестирање мотора за интерконтинентале балистичке пројектиле (ICBM), преноси агенција Кјодо.

Он је позвао на модернизацију објекта како би „различите ракете могле да буду лансиране у будућности, за ношење вишенаменских сателита, укључујући и војни извиђачки сателит“, наводи KCNA.

Извештај је дошао неколико сати након што су САД саопштиле да је Пјонгјанг тестирао нови ICBM систем, током своја два последња лансирања ракета обављена 27. фебруара и 5. марта.

Северна Кореја је уништила део овог постројења, свог главног места за тестирање ракетних мотора, након Кимовог првог самита са тадашњим председником САД Доналдом Трампом 2018. године, али је касније почела са обновом објекта.

По мишљењима неких аналитичара, Северна Кореја би могла да тестира ICBM око 15. априла, на 110. годишњицу рођења Ким Ил Сунга, оснивача земље и деде актуелног лидера, наводи Кјодо.