in

Мајмунске богиње и у Канади, Аустралији, Италији, Немачкој, Шпанији, Шведској…

Неколико држава, међу којима су Португалија, Велика Британија и Шпанија, пријавиле су недавно случајеве мајмунских богиња, док је у среду у америчком Масачусетсу потврђено да је од овог вируса оболео мушкарац који је недавно путовао управо у канадски Квебек, пренео је Ројтерс.

„Провинција Квебек је обавештена да су два узорка која су испитана у Националној микробиолошкој лабораторији била позитивна на мајмунске богиње. Ово су прва два потврђена случаја у Канади“, саопштила је Здравствена агенција Канаде, додавши да та земља никада пре није имала случајеве ових богиња.

Мајмунске богиње, које су углавном бележене досад у западној и централној Африци, су ретка вирусна инфекција, слична великим богињама, иако у блажој форми.

Први пут вирус је регистрован у ДР Конго седамдесетих година прошлог века, а број случајева у западној Африци се повећао у претходној деценији.

Симптоми укључују грозницу, главобоље и осип по телу, који почиње на лицу и шири се на остале делове тела.

Здравствени званичници у Монтреалу, највећем граду провинције Квебек, рекли су новинарима раније у четвртак да постоји веза између случаја богиња у САД и неколико сумњивих случајева у региону Монтреала.

Канадске здравствене власти су рекле да амерички држављанин који је недавно путовао у Канаду из САД приватним превозом „можда је био инфициран пре или за време“ његове посете Монтреалу.

Мајмунске богиње и у Аустралији, Италији, Шведској…

Случајеви мајмунских богиња су се до јуче испитивали у САД, Канади, а од данас и у Аустралији, Француској, Италији и Шведској, пренео је ББЦ.

Први случај овог вируса забележен је 7. маја у Великој Британији, а сада се шири светом.

Шведске власти кажу да нису сигурне како је болесник закачио вирус, а што се тиче Италије, наводи се да је заражени недавно боравио на Канарским острвима.

У Португалији је потврђено пет случајева, а у Шпанији седам.

Засад нема вакцине против мајмунских богиња у Европи, а наводно, шпанске власти су наручиле хиљаду вакцина против великих богиња како би се изборили са потенцијалном епидемијом, према писању шпанског дневника „Ел Паис“.

Мајмунске богиње припадају породици вируса у којој су и велике богиње.

Када је реч о болеснику из Масачусетса, он је хоспитализован и налази се у „добром стању“, а не представља претњу по јавно здравље.

Према британском јавном здрављу, мајмунске богиње су ретка вирусна болест која је углавном блага и од које се већина људи опорави после неколико недеља.

Вирус се не преноси баш тако лако међу људима и ризик од епидемије је низак.

Први пацијент који је добио мајмунске богиње 7. маја је путовао у Нигерију, где се верује да је инфициран, пре него што се вратио у Енглеску.

Сада већ има девет потврђених случаја у Британији.

У Шведској је потврђен случај богиња, такође један и у Италији, док се за један случај у Француској сумња да су у питању мајмунске богиње.

Према подацима на сајту Светске здравствене организације, смртност од мајмунских богиња је, од првог случаја откривеног почетком седамдесетих у ДР Конгу, била између нула и 11 одсто, а у последње време варира између три и шест одсто.

Први случај мајмунских богиња у Немачкој, 14 нових у Шпанији

У Немачкој је откривен први случај мајмунских богиња, а Шпанија је пријавила 14 нових потврђених случајева, саопштиле су данас здравствене власти ових земаља.

„Институт за микробиологију немачких оружаних снага у Минхену је данас потврдио први случај мајмунских богиња у Немачкој, а у питању је пацијент са карактеристичним лезијама на кожи“, наводи се у саопштењу те службе, преноси Ројтерс.

Немачки министар здравља Карл Лаутербах изјавио је да „на основу доступних информација претпоставља да се вирус није тако лако преносио и да би се епидемија могла обуздати, ако здравствене власти реагују брзо“, преноси британска агенција.

„Сада ћемо детаљније анализирати вирус и испитати да ли постоји заразнија варијанта“, додао је он.

Како је пренео ББЦ, случајеви мајмунских богиња данас су регистровани и у Аустралији, Француској, Италији и Шведској.

Мајмунске богиње су најчешће блага вирусна инфекција, а уобичајени симптоми су грозница, главобоља и осип на кожи.

Др Марис: Нема разлога за панику због нових богиња

Епидемиолошкиња др Славица Марис каже да нема разлога за панику због појаве мајмунских богиња, иако су Европа и Америка у приправности након откривања нових случајева ове болести.

„Мајмунске богиње су вирусна зооноза, што значи да се болест преноси са животиње на човека. Ова болест је ендемска за Централну и Западну Африку, пределе са влажним тропским шумама. Редовно је присутна у тим подручјима, а повремено се „извози“ и у друге земље као што су Сједињене Америчке Државе, земље Европе, Канаду“, рекла је докторка Марис у „Уранку“ К1 телевизије.

Епидемиолошкиња каже да мајмунске богиње нису ново оболење и додаје:

„Први пут су регистроване 1958. године код мајмуна који су се користили у истраживачке сврхе за производњу полио вакцине. Први случај код људи забележен је 1970. у Конгу код детета. По клиничкој слици сличне су великим богињама, али имају блажи ток и мање су опасне.“

Др Марис објашњава да постоје две фазе болести – прве, такозвана инвазија која траје до пет дана и када особа има повишену температуру, грозницу, интензивну главобољу, увећане лимфне жлезде, болове у крстима и мишићима, и друга, током које долази до, како каже, ерупције коже и настаје осип, који се најчешће појављује од првог до трећег дана од почетка болести.

„Осип се најчешће јавља на лицу, у 95 одсто случајева. Потом и на есктремитетима, букалној слузници, коњуктивама, често и на длановима и табанима, гениталијама. Оспа има све стадијуме као и код других богиња: црвенило у нивоу коже, тзв. макуле и папуле изнад нивоа коже, које су на додир тврде, као и везикуле – мехурићи испуњени бистром течношћу и пустуле испуњене жућкастом течношћу, која је слична гноју. У крајњем стадијуму настају крусте које временом отпадају, каже докторка.

Она је истакла да због неспецифичних симптома у првој фази болести не можемо знати да је реч о мајмунским богињама.

Она каже да болест најчешће стиже из Африке.

„У Нигерији је 2020. пријављено 4.600 случајева, а дешавале су се и епидемије. Највећа је забележена 2017. у Нигерији и тада су се случајеви појавили и у Великој Британији, Сингапуру, Израелу, каже докторка и додаје да су се сви људи опоравили без последица.

Она наглашава да у Србији никада нису забележене ове богиње.

Како каже, период инкубације, од тренутка када вирус доспе у организам до испољавања болести је од пет до 21 дана.

– Вирус се добија директним контактом са зараженом животињом путем телесних течности, кожних лезија или преко крви. Може се добити и преко угинулих животиња. Овакав контакт најчешће имају ветеринари и људи који се брину о животињама. Зато је савет да никада не дирате животиње, да их не мазите, ма колико вам дивне и интересантне биле. Такође, вирус се може пренети и индиректним путем са контаминираним материјалом или предметом, као и путем респираторних капљица, али је у таквим случајевима потребно имати контакт у дужем временском периоду – објаснила је епидемиолог др Славица Марис у „Уранку“.

Према њеним речима, нема универзалног лека.

– Болест траје од две до четири недеље и до опоравка долази спонтано, саме од себе прођу. Као и сваки други вирус, тако и ова инфекција може да ослаби имуни систем и да будемо подложнији секундарним инфекцијама, рекла је епидемиолошкиња.

Она је додала да је вакцина која је коришћена за искорењавање великих богиња била делотворна и против мајмунских.

„Та вакцина у проценту од 85 одсто штити против мајмунских богиња“, заклучила је докторка.