in

Makron: Evropa ne sme da naruši trgovinske i diplomatske veze sa Kinom

Makron: Evropa ne sme da naruši trgovinske i diplomatske veze sa Kinom

Na početku državne posete Pekingu, on je rekao da je održavanje dijaloga sa Kinom ključno s obzirom na njene bliske odnose sa Rusijom koja vodi rat u Ukrajini, preneo je Rojters.

“Čujemo sve jače glasove koji izražavaju veliku zabrinutost za buducnost odnosa Zapada i Kine koji u nekom obliku dovode do zaključka da postoji neizbežna spirala rastucih tenzija”, rekao je Makron novinarima u francuskoj ambasadi u Pekingu.

Stiče se, takođe, utisak da je odvajanje od kineske ekonomije već u toku i da je jedino preostalo pitanje kojim tempom i intenzitetom se odvija, dodao je on.

“Ne verujem, u svakom slučaju ne želim da verujem u ovaj scenario”, istakao je Makron.

Predsednik Francuske je izjavio da Evropa ne sme da se distancira od Kine, iako njeni trgovinski odnosi sa Pekingom predstavljaju rizik i kako je rekao, nisu uravnoteženi.

“Moramo nekako da smanjimo rizik kada su u pitanju naše industrije…, ali ne smemo da se distanciramo i odvojimo”, rekao je Makron.

Predsednik Francuske je doputovao u Peking u zvaničnu posetu Kini, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom. Makron će u poseti Kini boraviti do 7. aprila, preneo je Kineski međunarodni radio.

Ovo je treća Makronova poseta Kini od kada je postao predsednik Francuske i prva od njegovog drugog predsedničkog mandata. Sa Makronom će u poseti Kini boraviti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /