in

На Тајмс скверу 15.000 људи у поноћ гледало спуштање кугле

У Њујорку је 15.000 људи, колико је прописано епидемиолошким мерама, у прохладној ноћи гледало како се спушта кугла од 6 тона, опточена са скоро 2.700 Ватерфордских кристала.

Градски званичници су инсистирали на одржавању новогодишње прославе, за разлику од прошле године, како би се демонстрирала отпорност града чак и у тренутку поновног избијања корона вируса, преноси АП.

Појавиле су се сумње да ли ће град морати да откаже овогодишњу прославу, пошто је непосредно пред дочек објављен рекордан број случајева ковид-19, као и у другим деловима САД ,а неки градови попут Атланте, одлучили су да откажу славља.

Број случајева ковид-19 у САД достигао је највиши ниво у историји, у просеку преко 265.000 дневно, а Њујорк је пријавио рекордан број нових, потврђених случајева, скоро 44.000, у среду и сличан број у четвртак.

Званичници су захтевали да они који присуствују спектаклу на Тајмс скверу морају да носе маске и покажу доказ о вакцинацији.

Организатори су се у почетку надали да ће више од 50.000 људи моћи да присуствује, али су планови драматично смањени због широко распрострањених омикрон инфекција.

Реп музичар глумац ЛЛ Кул Џеј требало је да буде међу извођачима који су изашли на бину на Тајмс скверу у петак увече, али је најављено да ће морати да изостане са догађаја јер је позитиван на ковид-19.

Одлазећи градоначелник Бил де Блазио, који је дужност напустио у поноћ, поручио је да ће новогодишња прослава „показати свету да се Њујорк бори са пандемијом“.

Нови градоначелник Њујорка Ерик Адамс у четвртак је поручио да се нада да ће 2022. година бити „нови почетак нашег отпора“, наводи АП.