in

NASA завршава отварање телескопа Џејмс Веб

Телескоп, који је већ прешао више од 950.000 километара кроз свемир, лансиран је на ракети Аријане-5 и сматра се једним од највећих научних подухвата у 21. веку.

Он је толико велики да је морао да буде упакован да би стао у ракету која га је одвела у орбиту 25. децембра, а опремљен је примарним огледалом пречника 6,5 метара које је отпаковано у петак када су инжењери пустили последњи, други сегмент који се повезао са централним језгром, чиме је највеће астрономско огледало икад послато у свемир састављено и спремно за употребу, наводи “Гардијан“.

Пре тога је успешно завршено отварање сунчаног штита на телескопу “Џејмс Веб“, који би требало да га штити од Сунчевих зрака, јер само помоћу ове баријере величине тениског терена телескоп ће моћи да има довољну осетљивост да детектује сигнале који долазе из најудаљенијих делова свемира.

Телескоп је заједнички пројекат америчке, европске и канадске свемирске агенције, а било је потребно 30 година за његово дизајнирање и израду, додаје лондонски дневник.

Мисија “Џејмса Веба“ је да се надовеже на открића свемирског телескопа “Хабл“, којем се, после 31. године у орбити, рад ближи крају и чији су главни научни циљеви посматрање првих звезда и проучавање процеса настанка првих галаксија.