in

Русија: Прогласити Мета Платформу за екстремистичку организацију

Државни тужилац је такође затражио од руске службе за надзор комуникација да ограничи приступ Метиној друштвеној мрежи Инстаграм, преноси Ројтерс.

Британска агенција је у четвртак јавила да ће Мета омогућити корисницима Фејсбука и Инстаграма у неким земљама да позивају на насиље против Руса и руских војника у контексту руског напада на Украјину.

Друга руска новинска агенција, Тас с, јавила је да су руски истражитељи покренули судски поступак поводм Метиних активности.

Кремљ: Обуставићемо активности Фејсбука и Инстаграма…

Русија ће обуставити активности компаније „Мета платформс“, матичне компаније „Фејсбука“ и „Инстаграма“, ако се покаже као истинит извештај Ројтерса да ће својим корисницима у неким земљама дозволити да позивају на насиље над Русима и руским војницима, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Не желимо да верујемо у извештај Ројтерса – у то је једноставно превише тешко поверовати“, изјавио је Песков новинарима, а преноси агенција Ројтерс.

„Надамо се да то није тачно, јер ако је тачно, онда ће то значити да морамо да предузмемо најодлучније мере за окончање активности ове компаније“, казао је Песков.

Он је навео и да је Русија у више наврата тражила од Запада да изврши притисак на Кијев „како би престао да убија сопствени народ“.

„Русија је константно говорила Западу о својим забринутостима око Украјине, али није добила никакве одговоре. Русија је константно понављала да се не осећамо сигурно, да осећамо да смо у опасности, али Запад није желео да нам да било какве одговоре“, поручује портпарол Кремља.

Најавио је и да ће руски председник Владимир Путин разговарати у Москви са белоруским председником Александром Лукашенком о ситуацији у Украјини и западним санкцијама.

Ројтерс: Фејсбук ће дозволити позиве на насиље против Русије

Фејсбук и Инстаграм ће дозволити корисницима у неким земљама да позивају на насиље против Руса и руских војника само у контексту руског напада на Украјину, објавио је Ројтерс синоћ након увида у одређене интерне мејлове Мета платформе, што је, како се наводи, привремена промена у политици о говору мржње.

Друштвена компанија Мета, која је власник Фејсбука, Инстаграма и Вацапа, такође ће дозволити да се у неким коментарима позива на смрт Владимира Путина или Александра Лукашенка, у земљама попут Русије, Украјине и Пољске, наводи британска новинска агенција.

Позиви на смрт лидера две земље ће бити дозвољени само уколико не садрже позиве на остале мете или имају два индикатора, као што су локација или метод, наводи се у једном мејлу, у недавној промени правила компаније о насиљу и подстицању насиља.

Мета није одмах одговорила на захтеве за коментар, а привремена промена политике се односи на Летонију, Литванију, Естонију, Пољску, Словачку, Мађарску, Румунију, Русију и Украјину.