in

Русија спремна да постави базе у Донбасу ако буде потребно; Лавров: Русија је гарант безбедности ДНР и ЛНР

„Није било разговора о било каквим базама, али ће све бити урађено ако то буде потребно“, нагласио је високи руски дипломата и додао да је указом о признавању република Донбаса таква могућност предвиђена, преноси ТАСС.

Председник Русије Владимир Путин је у понедељак саопштио да Москва признаје суверенитет самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, а Русија је са њиховим лидерима потписала и споразуме о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи.

Путин је наложио Министарству спољних послова да успостави дипломатске односе са ДНР и ЛНР и Министарству одбране да обезбеди мир на њиховим територијама, наводи ТАСС.

Лавров: Русија је гарант безбедности ДНР и ЛНР

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да је његова земља „гарант безбедности Доњецке и Луганске народне републике (ДНР и ЛНР)“, и да је Москва потписала „споразуме о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи“ са руководствима тих република.

„Ми гарантујемо да ћемо осигурати њихову безбедност. Мислим да то сви разумеју“, рекао је Лавров, преноси Риа Новости.

Он је додао и да је Русија забринута због континуиране ратоборне реторике Кијева и упумпавања оружја у Украјину.

Лавров је рекао да се нада да ће се Секретаријат УН, у изјавама поводом одлуке Русије да призна независност Доњецке и Луганске народне републике, ослањати на основне принципе организације.

„Јако бих волео да видим руководство Секретаријата УН, да се дајући неке изјаве, придржава основних принципа на којима почива организација и у складу са одлукама које доносе државе чланице“, рекао је Лавров за ТВ канал Русија-24, пренео је ТАС С.

Руски министар спољних послова одбацио је данас и претњу санкцијама, рекавши да ће их Запад увести без обзира на развој догађаја, а за одговор на руско признање два украјинска региона рекао да је предвидљив, преноси Ројтерс.

„Наше европске, америчке, британске колеге неће стати и неће се смирити док не исцрпе све своје могућности за такозвано „кажњавање Русије“. Већ нам прете свим врстама санкција или како сада кажу, „мајка свих санкција“, рекао је Лавров.

Он је додао да је Москва већ навикнута на сличне претње.

„Знамо да ће санкције ионако бити уведене, у сваком случају. Са или без разлога”, закључио је Лавров.

Он је позвао и остале земље да признају самопроглашене Доњецку и Луганску народну републику (ДНР и ЛНР), након што је то у понедељак учинио руски председник Владимир Путин, наводи Ројтерс.