in

Руски Савет Федерације одобрио слање руске војске на Донбас

Путин је, наиме, затражио данас од горњег дома парламента дозволу за коришћење оружаних снага у иностранству након што је формално признао два самопроглашена украјинска региона, потврдио је председавајући Горњег дома парламента Русије.

Обраћајући се посланицима током дела вечерње седнице која је емитована на сајту парламента, један од заменика министра одбране рекао је да Русија није остављена без избора и затражио је да се одобри распоређивање руских снага у иностранству, пренео је Ројтерс.

За ову одлуку о одобрењу захтева председника Путина за слање руске војске у Донбас гласала су 153 посланика, против није био нико, а није било ни уздржаних, преноси агенција РИА Новости.

Путин: Споразум из Минска више не постоји

Путин је рекао новинарима да није изјавио да ће руска војска одмах ићи у Донбас, додајући да споразум из Минска више не постоји.

„Украјински разговори о нуклеарним амбицијама су били уперени ка Русији и примили смо ту поруку. Москва је у домету украјинских нуклеарних пројектила“, рекао је Путин, пренео је Ројтерс.

Он је, такође, рекао да је „Украјина, наоружана до зуба, антируски настројена“, као и да је то „неприхватљиво“.

„Немогуће је предвидети конкретне акције руске војске у Донбасу. Украјина би требало да се демилитаризује. Најбоља одлука коју би Кијев могао да донесе је да се одрекне својих амбиција да уђе у НАТО савез“, истакао је Путин.

Путин је рекао да споразум из Минска више не постоји и да више нема шта да се испуни.

„Русија није више могла да толерише геноцид“

Путин је рекао да је дошло до признавања самопроглашених република Доњецка и Луганска (ДНР и ЛНР) јер Споразум из Минска више не постоји, као и да Русија висе није могла да толерише “геноцид“ над људима који живе на тим територијама.

Како преноси ТАСС, руски председник је навео да је Кијев јавно ставио до знања да неће имплементирати Споразум из Минска.

Путин је новинарима рекао да под тим условима Русија “није могла више да толерише геноцид“ над народом у Донбасу, пренео је ТАСС.

„Зато је Русија морала да призна републику Донбас. Они неће да имплементирају (споразум) – шта има више да се прича? Водећи украјински званичници су то рекли јавно. Шта да очекујемо онда? Да чекамо да наставе да пате ти људи, да се одвија геноцид над близу четири милиона људи који живе на тим територијама? Није више било могуће гледати то, нити толерисати“, нагласио је Путин.

Он је рекао да ће војно помоћи народу из Донбаса.

„Ми смо у понедељак потписали споразуме и са Доњецком Народном Републиком и са Луганском Народном Републиком. Постоје релевантне клаузуле које говоре да ћемо тим републикама пружити одговарајућу помоћ, укључујући и војну помоћ. Пошто тамо постоји сукоб, овом одлуком, јасно стављамо до знања да, ако буде потребно, намеравамо да испунимо своје обавезе“, рекао је Путин, преносе РИА Новости.

Како је истакао руски председник, Москва је осам година била заинтересована за поштовање Споразума из Минска, који је, како је рекао, резултат компромиса.

Он је нагласио да је Москва била принуђена да донесе ову одлуку, јер Европа није била у стању да натера Кијев да се придржава одредби из споразума, који су поништени много пре признавања суверенитета самопроглашених република.

„Да ли је могуће и потребно проблеме решавати силом и притом остати на страни добра? И зашто мислите да добро увек треба да буде немоћно? Не мислим тако. Мислим да само добро подразумева способност да се одбрани. Од тога ћемо поћи“, рекао је руски лидер.

Русија спремна да постави базе у Донбасу ако буде потребно

Москва је спремна да постави војне базе у самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици, ако то буде потребно, изјавио је данас заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко.

„Није било разговора о било каквим базама, али ће све бити урађено ако то буде потребно“, нагласио је високи руски дипломата и додао да је указом о признавању република Донбаса таква могућност предвиђена, преноси ТАСС.

Председник Русије Владимир Путин је у понедељак саопштио да Москва признаје суверенитет самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, а Русија је са њиховим лидерима потписала и споразуме о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи.

Путин је наложио Министарству спољних послова да успостави дипломатске односе са ДНР и ЛНР и Министарству одбране да обезбеди мир на њиховим територијама, наводи ТАСС.

Лавров: Русија је гарант безбедности ДНР и ЛНР

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да је његова земља „гарант безбедности Доњецке и Луганске народне републике (ДНР и ЛНР)“, и да је Москва потписала „споразуме о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи“ са руководствима тих република.

„Ми гарантујемо да ћемо осигурати њихову безбедност. Мислим да то сви разумеју“, рекао је Лавров, преноси Риа Новости.

Он је додао и да је Русија забринута због континуиране ратоборне реторике Кијева и упумпавања оружја у Украјину.

Лавров је рекао да се нада да ће се Секретаријат УН, у изјавама поводом одлуке Русије да призна независност Доњецке и Луганске народне републике, ослањати на основне принципе организације.

„Јако бих волео да видим руководство Секретаријата УН, да се дајући неке изјаве, придржава основних принципа на којима почива организација и у складу са одлукама које доносе државе чланице“, рекао је Лавров за ТВ канал Русија-24, пренео је ТАСС.

Руски министар спољних послова одбацио је данас и претњу санкцијама, рекавши да ће их Запад увести без обзира на развој догађаја, а за одговор на руско признање два украјинска региона рекао да је предвидљив, преноси Ројтерс.

„Наше европске, америчке, британске колеге неће стати и неће се смирити док не исцрпе све своје могућности за такозвано „кажњавање Русије“. Већ нам прете свим врстама санкција или како сада кажу, „мајка свих санкција“, рекао је Лавров.

Он је додао да је Москва већ навикнута на сличне претње.

„Знамо да ће санкције ионако бити уведене, у сваком случају. Са или без разлога“, закључио је Лавров.

Он је позвао и остале земље да признају самопроглашене Доњецку и Луганску народну републику (ДНР и ЛНР), након што је то у понедељак учинио руски председник Владимир Путин, наводи Ројтерс.

Русија признаје ДНР и ЛНР у границама које су прогласиле

Москва признаје Народне републике Доњецк и Луганск унутар граница које су оне прогласиле, рекао је данас новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је одговарајући на питање новинара изјавио и да не зна за наводно распоређивање руских мировних снага у Доњецкој и Луганској народној републици током ноћи, и није могао да потврди такве извештаје, преноси ТАС С.

„Не, не могу да потврдим ову информацију, не знам ништа о томе“, рекао је портпарол Кремља одговарајући на питање.

Песков је саопштио и да до сада није било предлога од САД да се организује нови разговор председника Владимира Путина и Џозефа Бајдена, наводи ТАСС.