in

SAD: Još istražujemo da li je kineski špijunski balon uspeo da pošalje podatke

SAD: Još istražujemo da li je kineski špijunski balon uspeo da pošalje podatke

“NBC njuz” je u ponedeljak, citirajući dva visoka zvaničnika SAD, objavio da je kineski balon imao mogućnost da pošalje podatke Pekingu u realnom vremenu, uprkos pokušajima američke vlade da spreči tako nešto.

Bela kuća i Pentagon su rekli novinarima da ne mogu da potvrde tu tvrdnju.Pentagon je saopštio da su stručnjaci i dalje analizirali deove olupine balona oborenog 4. februara, preneo je Rojters.

“Ne mogu da potvrdim da je bilo prenosa u realnom vremenu ka Pekingu u to vreme. To je nešto što trenutno analiziramo”, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je danas da je Peking jasno stavio do znanja da bespilotni civilni objekat, koji je leteo iznad teritorije SAD, bio “neočekivani i izolovani incident”.

“Kina odbacuje prekrajanje istine i dizanje prašine oko ovog incidenta”, rekla je portparolka Mao Ning. Kako dodaje britanska novinska agencija, balon, za koji Peking negira da je špijunski, proveo je nedelju dana leteći iznad SAD i Kanade, pre nego što ga je američka vojska oborila, nakon čega je pao u blizini atlanske obale.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /