in

Si: Francuska i Kina imaju sposobnost da prevaziđu razlike; Makron: Računam da će Kina urazumiti Rusiju

Si: Francuska i Kina imaju sposobnost da prevaziđu razlike; Makron: Računam da će Kina urazumiti Rusiju

Kinesko-francuski odnosi zadržali su pozitivan i stabilan zamah, rekao je Si na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Pekingu, preneo je Rojters.

Kineski predsednik se danas sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je juče doputovao u zvaničnu posetu Kini, izvestila je Sinhua.
Kako prenosi kineska novinska agencija, dvojica lidera su se sastala u Velikoj sali naroda, u centru Pekinga.

Makron: Znam da mogu da računam na to da će Kina urazumiti Rusiju

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas, u razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, da zna da može da računa na to da ce Kina “urazumiti” Rusiju i postići da se svi vrate za pregovarački sto.

On je rekao da očekuje da Peking pomogne u okončanju krize i spreči rastuće tenzije što bi moglo da podeli globalne sile na zaraćene blokove. Makron je ukazao da je ruski napad na Ukrajinu “zadao udarac međunarodnoj stabilnosti”.

“Znam da mogu da računam na Vas da urazumite Rusiju i vratite strane nazad za pregovarački sto”, rekao je Makron Siju, a preneo je Rojters. Nakon sastanka sa Makronom, Si je pozvao na razgovore dve strane i političko rešenje za ukrajinski rat. Razgovori su bili iskreni i konstruktivni, saopšteno je iz Jelisejske palate, dok je Peking naveo da su razgovori bili “prijateljski” i opširni.

Makron je takođe zatražio od Sija da izvrši pritisak na Rusiju da se povinuje međunarodnoj regulativi o neširenju nuklearnog oružja, povodom najave ruskog predsednika Vladimira Putina da će poslati taktičko nuklearno oružje u Belorusiju. Si je rekao da sve zemlje treba da poštuju nuklearno neširenje, bez pominjanja Rusije.

Obraćajući se novinarima nakon dolaska u Peking, Makron je poručio da Evropa mora da se odupre smanjenju trgovine i diplomatskih veza sa Kinom i ublaži “spiralu” napetosti između Kine i Zapada.

Fon der Lajen, koja je na svom prvom putovanju u Kinu od kada je stupila na tu funkciju 2019, večeras bi trebalo da učestvuje na trilateralnom sastanku sa Makronom i Sijem. U komentarima koje je objavio kineski državni medij ČTV, Si je rekao da Kina i Francuska imaju potencijal i odgovornost da prevaziđu razlike i ograničenja dok se svet suočava sa istorijskim promena.

makron,, li, cijang

Neki analitičari su sugerisali da Makron i fon der Lajen mogu da preuzmu ulogu “dobar policajac i loš policajac” u Pekingu, sa druželjubivim Francuzom koji promoviše “resetovanje” veza i šefa EU koja izlaže teška pitanja i crvene linije u tim odnosima.

“I Evropa i Kina su imale ogromne koristi od odnosa, međutim, odnosi EU i Kine su postali kompleksniji poslednjih godina i važno je da zajedno razmotrimo sve aspekte naših odnosa , izjavila je fon der Lajen pre sastanka sa kineskim premijerom Li Ćijangom.

Li je rekao da je partnerstvo EU i Francuske nova polazna tačka i da obe strane treba da se pridržavaju principa međusobnog poštovanja i saradnje u kojoj svi dobijaju”.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /