in

Свет: Вакцинисанима Спутњиком Ве дозвољен улазак у Аустралију, стање „високе узбуне“ у Кини

Одука о признавању те вакцине, коју је развио руски Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“, донета је на основу одлуке аустралијског фармацеутског регулатора од 17. јануара, преноси руска агенција ТАСС.

“Сматрате се потпуно вакцинисаним за путовања у Аустралију и из Аустралије ако се примили терапију вакцина које је одобрила или признала Управа за терапеутску робу (ТГА)”, наводи се на веб сајту министарства, и додаје се да ји вакцина „Спутњик Ве“ укључена у одобрене и признате вакцине.

Неколико кинеских градова прогласило стање „високе узбуне“

Неколико кинеских градова прогласило је стање „високе узбуне“ због корона вируса с обзиром да је сезона путовања почела данас, захтевавши од путника да пријаве путовање данима пре поласка у одређени град.

Кинеске власти су упозориле да веома заразан омикрон сој повећава ризик од преношења корона вируса у моменту када стотине милиона људи путује по Кини како би прославили лунарну Нову годину 1. фебруара, преноси агенција Ројтерс.

Одређени градови у централној и јужној Кини саопштили су у недељу да путници морају да пријаве свој долазак заједницама, послодавцима или хотелима три дана пре доласка.

Кинеска престоница Пекинг јуче је донела одредбу према којој ће се од путника захтевати негативан ПЦР тест на корона вирус, не старији од 72 сата, а како би ушли у град.

Нова одредба је, како наводи Ројтерс, донета дан након што је град регистровао свој први случај омикрон соја корона вируса.

У суботу је град пријавио прву локалну инфекцију високо преносивим омикрон сојем, а регистрован је, како се наводи, код особе, која је посетила више тржних центара и ресторана у протеклих 14 дан, а није напуштала град од почетка ове године.

Заменик директора општинске здравствене комисије у Пекингу Ли Анг, рекао је да је локална болница примила девет пацијената заражених омикроном, а да се још њих шест лечи.

До сада је најмање пет провинција и општина регистровало локалне инфекције омикроном, док је у 14 провинцијских области потврђена та варијанта међу путницима који долазе из иностранства.

Кинески ваздухопловни регулатор саопштио је данас да ће обуставити два лета из Сједињених Америчких Држава због случајева корона вируса, чиме ће укупан број отказаних летова од почетка ове године бити 76.