in

Свет: За недељу дана број преминулих од ковида у САД 40 одсто већи

Она је рекла да очекује да ће наредних седмица у САД бити знатно већи број инфекција омикрон сојем корона вируса, преноси Глас Америке.

„То ће бити директно у вези са ширењем омикрон соја који чини око 90 одсто случајева ковида-19 у земљи“, рекла је Валенски и указала да је недавно повећање смртности од последица заразе вероватно заостали ефекат делта варијанте која је претходила омикрону.

Валенски је напоменула и да ће бити потребно време да би се схватило како омикрон сој утиче на укупну смртност међу инфициранима корона вирусом.

Јужна Кореја почиње са давањем Фајзеровог лека за ковид

Јужна Кореја ће сутра почети да даје пацијентима оболелима од ковида Фајзеров лек паксловид, саопштили су здравствени званичници.

Најмање 21.000 таблета паксловида ће стићи данас и биће дистрибуиране у 280 апотека широм земље и 90 домова здравља, навео је Јужнокорејски центар за контролу и превенцију болести (КДЦА), преноси Ројтерс.

Паксловид ће бити коришћен да се помогне у лечењу више од 1.000 људи дневно, а приоритет ће имати особе које су у повећаном ризику од добијања тежег облика ковида, старији од 65 година и особе са слабим имунитетом, наводи КЦДА.

Очекује се да ће још 10.000 таблета стићи касније овог месеца.

Раније студије су показале да је паксловид ефикасан близу 90 одсто у спречавању хоспитализације и смртних исхода од ковида, а такође је утврђено да је ефикасан и против тренутно доминантног соја, омикрона, саопштио је Фајзер.

Јужна Кореја је разматрала о још неким третманима против ковида, а у среду је одобрила вакцину Новавакс.

Влада из Сеула ће одлучити сутра да ли да прошири мере о социјалном дистанцирању, које су поново уведене половином децембра када је просечан број дневнооболелих био близу 8.000.

Више од 84,4 одсто становника ове азијске земље је ревакцинисано, а 43,1 одсто је примило и бустер дозу.