in

Britanija u najtežoj energetskoj krizi u poslednjih nekoliko decenija

Britanska policija strahuje od naglog porasta određenih kategorija kriminala i rizika od građanskih nemira ove zime zbog povećanja troškova života i energije.

Kako prenosi Sputnjik pisanje Sandej tajmsa, koji je pak imao uvidu u dokument koji je procurio u javnost i koji su sačinili visoki funkcioneri britanske policije, upozorava se na “ekonomska previranja i finansijska nestabilnost“.

Sve to, kako se navodi, može da dovede do porasta krivičnih dela kao što su krađe u prodavnicama, provala, krađa vozila, onlajn prevara i ucena.

Prema navodima dokumenta, postoji verovatnoća da će se više dece pridružiti narko bandama, a više žena može postati predmet seksualnog iskorišćavanja.

Policija navodno pravi planove kako bi se suočila sa vanrednim situacijama koje bi bile uzrokovane krizom izazvanom skokom troškova života.

Dugotrajan i bolan ekonomski pritisak mogao bi da stvori rizik od građanskih nemira većih razmera, koji bi bili slični onima koji su se u Londonu dogodili 2011, piše Sandej Tajms, a većim rizicima od porasta kriminala može da bude izložena i sama policija.

„Povećana finansijska ranjivost može da izloži osoblje većem riziku od korupcije, posebno one koji su zapali u značajno velike dugove ili finansijske teškoće“, navodi list.

Sumorna prognoza britanske policije otkrivena je dan pre nego što će Velika Britanija saznati ime naslednika Borisa Džonsona na mestu lidera Konzervativne stranke i premijera.

Oboje kandidata, šefica diplomatije Liz Tras i bivši ministar finansija Riši Sunak obećali su „odlučne mere“ kako bi rešili goruće pitanje rasta životnih troškova britanskih građana. I dok Sunak obećava podršku najsiromašnijim sloj slojevima stanovništva, Trasova još uvek nije otkrila detalje svoje strategije.

Ono što je izvesno je to da su državni službenici počeli planiranje za slučaj vanrednih situacija. Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, u Vajtholu, kako se kolokvijalno naziva sedište britanske vlade, odavno se nabavljaju zalihe hartije, kako bi mogli da rade u slučaju nestašice struje.

Dejli mejl izveštava da su vladine preporuke domaćinstvima da se ne kuva do 20 časova, a mašine za veš ili posuđe ne uključuju između 14 i 20 časova. Pabovi bi mogli da se zatvaraju u 21 sat, a učenicima vikend da traje tri umesto dva dana.

Britanija, podsećamo, prolazi kroz najtežu energetsku krizu u poslednjih nekoliko decenija. Očekivanja su da će prosečan mesečni račun za potrošnju gasa od oktobra iznositi 3500 funti, tri puta više nego prošle godine. Prema poslednjem izveštaju Engleske banke, inflacija će istog meseca iznositi 13 odsto, a u poslednjem kvartalu ove godine, očekuje se da britanska ekonomija uđe u recesiju.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/

(b92.net)