in

Cene rastu nakon odluke OPEK+

Cene rastu nakon odluke OPEK+

OPEK+ je prošlog oktobra odlučio da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno, što znači da je ona sada smanjena za ukupno 3,66 miliona barela

Cene nafte u Aziji porasle su nakon što je komitet organizacije zemalja proizvođača nafte OPEK+ potvrdio informaciju o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje od 1,66 miliona barela na dnevnom nivou.

Cena fjučersa nafte Brent porasla je za 41 cent, ili 0,5 odsto, na 85,34 dolara po barelu. Američka VTI nafta poskupela je za 41 cent ili 0,5 odsto,na 80,83 dolara po barelu.
Prethodno su vrednosti obe vrste nafte skočile za više od šest odsto, nakon najave OPEK+ koja je uzdrmala tržište.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zemlje formata OPEK+, uključujući Rusiju, saopštile su 2. aprila, da će od sledećeg meseca smanjiti proizvodnju za više od milion barela dnevno, što će trajati do kraja 2023. Trgovci su, pak, očekivali da će OPEK+ održati stabilnu proizvodnju crnog zlata.

Kako je najavljeno, Rusija i Saudijska Arabija svešće proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno, Kazahstan za 78 hiljada, Ujedinjeni Arapski Emirati za 144 hiljade, Oman za 40 hiljada, Kuvajt za 128 hiljada, Irak za 211 hiljada i Alžir za 48 hiljada barela dnevno.

OPEK+ je prošlog oktobra odlučio da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno, što znači da je ona sada smanjena za ukupno 3,66 miliona barela.

Prema saudijskom ministarstvu energetike, ovo smanjenje proizvodnje je „preventivna mera“, neophodna zbog stabilizacije tržišta, prenosi AP.

Bela kuća je saopštila da je odluka OPEK+ nepromišljena, i dodala da će Sjedinjene Američke Države raditi s proizvođačima i potrošačima fokusirajući se na cene benzina.
SAD su ranije pozvale Saudijsku Arabiju i druge saveznike da povećaju proizvodnju nafte budući da nastoje da obore cenu ovog energenta i tako smanje ruske prihode od izvoza nafte.

Predsednik „NS trejding“ Hirojuki Kikukava rekao je da je pažnja tržišta usmerena na izglede za buduću potražnju.

„Kratkoročno se očekuje da će potražnja porasti tokom letnje sezone, a veće cene nafte mogle bi da pojačaju inflatorne pritiske i produže povećanje kamatnih stopa u mnogim zemljama, što bi moglo da umanji tražnju“, rekao je.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /