in

Erdogan upozorio iz Beograda: Ne potcenjujte Rusiju

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas u Beogradu da ne treba potcenjivati Rusiju.

On je kritikovao što se na zapadu vodi politika podstrekivanja, koja ne može da vodi ka rešenju.

Erdogan je, na pitanje, ko je kriv za tešku situaciju u Evropi i kako to stanje može da se prevaziđe, rekao da je Turska uvek vodila izbalansiranu politiku prema Rusiji i Ukrajini i da će tako nastaviti.

„Ne moram da pominjem nikakva imena, ali ima nekoliko zemalja na zapadu za koje smatramo da njihov pristup nije ispravan. Oni vode politiku zasnovanu na podstrekivanju sukoba u Ukrajini. Kada vodite politiku provociranja ne možete postići rezultate“, objasnio je on.

Istakao je da se ne može imenovati pobednik tog rata, jer ga nema, već ima samo veliki broj gubitnika.

Kazao je da se od priča onih koji kažu da su velikom količinom novca podržali Ukrajinu ne mogu videti bilo kakvi rezultati.

U vezi isporuke municije i naoružanja, Erdogan je kazao da su to ostaci koje zapad šalje.

„Ne mogu da kažem Rusija je pobednik ili Ukrajina, ali do sada mi smo se držali određene politike i pokušavamo da sagledamo načine i razumemo da li ovaj rat može da se završi uskoro. Na žalost vidim da to nije moguće“, kazao je on.

Ukazao je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da oni koji potcenjuju Rusiju greše.

„Rusija je prestala da isporučuje gas i cena gasa je porasla. Svi pokušavaju sada da nađu načine kako da prežive zimu. Što se ranije nisu setili toga. Rusija ima važan adut u rukama, a niko nije razmišljao ranije o tome, i sada proveravate kolike su vam zalihe. Kada imate agresivan pristup prema Rusiji ona koristi oružje koje joj je na raspolaganju“, objasnio je Erdogan.

On je izrazio nadu da će se rešenje postići i rat završiti, a kada se završi svet će ponovo živeti u miru.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/

(tanjug)