in

Indija i Tanzanija obilaze dolar

Indija i Tanzanija obilaze dolar

Indijski uvoznici plaćaće u rupijima robu i usluge iz inostranstva

Rezervna banka Indije (RBI) dala je zeleno svetlo Indiji i Tanzaniji da koriste svoje nacionalne valute za bilateralno trgovinsko poravnanje. Očekuje se da će upotreba nacionalnih valuta u bilateralnim trgovinskim poravnanjima smanjiti troškove transakcija i poboljšati efikasnost prekogranične trgovine.

To će zauzvrat dovesti do povećanja obima trgovine i veće ekonomske saradnje između Indije i Tanzanije.

Indijski visoki komesar za Tanzaniju Binaja Pradhan izrazio je optimizam da će poslovna zajednica imati koristi od tog poteza. „Dobre vesti za trgovinu Indije i Tanzanije; rupi i tanzanijski šiling sada se mogu koristiti za poravnanje bilateralne trgovine, Rezervna banka Indije je dozvolila takav mehanizam; poslovna zajednica sa obe strane bi trebalo da najbolje iskoristi od toga“, naveo je on na Tviteru.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U okviru ovog mehanizma, ovlašćene banke u Indiji će otvoriti posebne račune u korespodentnim bankama Tanzanije, a tanzanijske banke će otvoriti svoje u Indiji.

Banka Baroda je dobila odobrenje IRB-a za otvaranje ovih računa za svoje strane filijale i podružnice koje se nalaze u različitim zemljama, uključujući Tanzaniju.

Ovaj aranžman se sada primenjuje na 18 zemalja, a to su Tanzanija, Kenija, Uganda, Bocvana, Fidži, Nemačka, Gvajana, Izrael, Malezija, Mauricijus, Mjanmar, Novi Zeland, Oman, Rusija, Sejšeli, Singapur, Šri Lanka i Ujedinjeno Kraljevstvo.

(RT)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /