in

Kina i Malezija razmatraju formiranje Azijskog monetarnog fonda

Kina i Malezija razmatraju formiranje Azijskog monetarnog fonda

Kina je otvorena za razgovore sa Malezijom o formiranju Azijskog monetarnog fonda, rekao je premijer Anvar Ibrahim, oživljavajući decenijama star predlog za smanjenje oslanjanja na dolar.

Anvar je rekao da je predložio osnivanje fonda na forumu Boao u Hajnanu prošle nedelje, naglašavajući potrebu da se smanji oslanjanje na dolar ili Međunarodni monetarni fond.

„Kada sam imao sastanak sa predsednikom Si Đinpingom, on je odmah rekao: ‘Pozivam se na Anvarov predlog o Azijskom monetarnom fondu’, i pozdravio je diskusije“, rekao je Anvar u malezijskom parlamentu. Anvar je prošle nedelje bio u državnoj poseti Kini.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Nema razloga da Malezija nastavi da zavisi od dolara“, dodao je on. Malezijska centralna banka već radi na tome da omogući dvema nacijama da pregovaraju o trgovinskim pitanjima koristeći ringit i juan, rekao je Anvar, koji je i ministar finansija.

Komentari malezijskog lidera usledili su samo nekoliko meseci nakon što su bivši zvaničnici u Singapuru razgovarali o tome šta bi privrede u regionu trebalo da učine kako bi ublažile rizike još uvek jakog dolara koji je oslabio lokalne valute i postao oruđe ekonomske kontrole.

Snaga dolara je glavobolja za azijske nacije, uključujući Maleziju, koja je neto uvoznik prehrambenih artikala. „Blumbergov“ dolarski indeks dostigao je rekordnu visinu u septembru 2022. godine, pošto je rast dolara doveo valute jugoistočne Azije na najniže vrednosti u više decenija.

Anvar je rekao da je prvobitno raspravljao o formiranju Azijskog monetarnog fonda tokom svog prvog mandata kao ministar finansija 1990-ih. Njegova ideja u to vreme nije dobila na snazi jer se američki dolar i dalje smatrao jakim, rekao je.

„Ali sada sa snagom ekonomija Kine, Japana i drugih, mislim da bi trebalo da razgovaramo o tome — barem razmotrimo Azijski monetarni fond, i, drugo, upotrebu naših valuta“, rekao je on.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /