in

Nova koncepcija ruske spoljne politike

Nova koncepcija ruske spoljne politike

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov predstavio je danas novu koncepciju ruske spoljne politike.

Kako je naveo, u njoj su SAD direktno označene kao glavni inicijator i realizator antiruskog kursa u svetu, prenosi Sputnjik.

U dokumentu se konstatuje nivo međunarodne napetosti bez presedana u poslednjih 10 godina.

„Konstatuje se egzistencijalni karakter pretnji po bezbednost i razvoj naše zemlje koje nastaju usled aktivnosti neprijateljskih država. Kao glavni inicijator i realizator antiruskog kursa direktno su označene SAD i politika Zapada u celini usmerena na maksimalno slabljenje Rusije i okarakterisana kao hibridni rat novog tipa“, rekao je ruski ministar.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Logika nove koncepcije spoljne politike odraz je revolucionarnih promena u međunarodnim pitanjima, rekao je Lavrov. On je dodao da se u tom dokumentu govori i o najozbiljnijim strukturnim promenama u svetskoj privredi.

Nova koncepcija spoljne politike podrazumeva mogućnost uvođenja, kao odgovor, simetričnih ili asimetričnih mera. Ona predviđa da se neprijateljski koraci prema Ruskoj Federaciji po potrebi sprečavaju oštrim merama. Rusija se nije izolovala od SAD i Evrope, ali oni moraju da shvate da konfrontacija sa Moskvom nema budućnost, istakao je Lavrov.

U koncepciji spoljne politike se uvodi teza o korišćenju Oružanih snaga za odbijanje ili sprečavanje oružanih napada na Rusiju i njene saveznike. Kao odgovor na neprijateljske aktivnosti Zapada Rusija će braniti svoje pravo na postojanje svim raspoloživim sredstvima.

Odnos Rusije prema drugim državama odrediće njihova konstruktivna, neutralna ili neprijateljska politika, navedeno je u dokumentu.

Kada je reč o SAD, Rusija je zainteresovana za održavanje strateškog pariteta i mirne koegzistencije. Za Rusiju ima poseban značaj sveopšte jačanje veza i koordinacija sa prijateljskim suverenim i globalnim centrima snaga, Kinom i Indijom, navodi se u dokumentu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Tanjug)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /