in

Otvorena najveća solarna elektrana u Srbiji

Otvorena najveća solarna elektrana u Srbiji

U opštini Lapovo puštena je u rad najveća solarna elektrana u Srbiji snage 9,9 megavata, koja će strujom moći da snabdeva oko 2.100 domaćinstava.

Solarnu elektranu ‘DeLasol’ izgradila je kompanija MT-KOMEX, a prostire se na 12,5 hektara.

Ova elektrana biće najveća u Srbiji po veličini i po snazi i na godišnjem nivou će proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije dovoljnu za oko 2.100 domaćinstava, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Za izgradnju ove solarne elektrane korišćeni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Saradnja i sinergija javnog i privatnog sektora važne za veću sigurnost snabdevanja i za uspešnu zelenu energetsku tranziciju“, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović koja je prisustvovala puštanju u rad najveće solarne elektrane u Srbiji.

„Pored toga što se privode kraju i neki veliki projekti iza kojih stoji država i otpočinju novi, važno je i da imamo ambiciozne i velike projekte koje realizuje privatni sektor. Solarna elektrana ‘DeLasol’ je najveća solarna elektrana u Srbiji i primer kako korišćenjem solarne energije možemo u isto vreme unapređivati i sigurnost snabdevanja električnom energijom i zaštitu životne sredine“, rekla je Đedović.

Ministarka je dodala da će izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiti sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, čime se otvara put da u narednih nekoliko godina naše kapacitete iz solara i vetra povećamo oko tri puta.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Bizlife.rs)

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /